Stichting Wakker Dier

'Toastje bedreigde diersoort' en 'broodje dierenleed' in dierentuin (6 december 2010)
Vandaag roept Wakker Dier de 15 grote dierentuinen van Nederland per brief op om de menukaarten diervriendelijker te maken. Vrijwel alle vlees in de restaurants van de dierentuinen komt uit de dieronvriendelijke vee-industrie, zo blijkt uit een inventarisatie van Wakker Dier. In de dierenparken Gaiapark en Vogelpark Avifauna wordt zelfs de bedreigde diersoort paling geserveerd. Dit is in strijd met het papieren beleid van de dierentuinen om zich in te zetten voor dierenwelzijn in het park en de bescherming van bedreigde diersoorten, vindt Wakker Dier. Wakker Dier wil diervriendelijker eten in de restaurants, bijvoorbeeld meer biologische snacks, vlees en zuivel. Dierentuinen verkeren momenteel in zwaar vaarwater door teruglopende bezoekersaantallen en subsidieverlagingen. "In dierentuinen is het nog teveel aapjes kijken in hokken. Dierentuinen moeten met hun tijd meegaan en vooruitstrevende dier- en natuureducatiecentra worden" vindt Wakker Dier. Er waren enkele positieve puntjes: Safaripark Beekse Bergen, Apenheul, Gaiapark en Dierenrijk serveren al wel een biologische kroket en Diergaarde Blijdorp en Dierenpark Amersfoort gebruiken biologische zuivel. Vogelpark Avifauna stopte onlangs met de verkoop van de uiterst dieronvriendelijke foie gras na een klacht van Wakker Dier.

Wakker Dier onderzocht de 15 dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Wakker Dier: "Het is moeilijk uit te leggen waarom dierentuinen zich wel inzetten om het de dieren in de dierentuin naar de zin te maken, maar tegelijkertijd een broodje kip verkopen van kippen die een rotleven hebben gehad." De doelstelling van de NVD-dierentuinen is dat zij in de huisvesting en verzorging van de dieren er zoveel mogelijk voor zorgen dat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren. De trend bij de dierentuinen is bovendien de dieren te huisvesten in grotere verblijven1. Dit beleid is slecht te rijmen met de leefomstandigheden van de vee-industriedieren op de menukaarten van de dierentuinen. Dieren in de vee-industrie kampen met ernstige welzijnsproblemen. Zo slijten vleeskippen en varkens hun levens binnen in stallen, waar ze met hun soortgenoten krap op elkaar gepakt staan, niet naar buiten kunnen en in hun eigen uitwerpselen staan. Bij varkens wordt onverdoofd de staart afgeknipt.

Bedreigde diersoort

Opvallend is dat zelfs de bedreigde diersoort paling nog geserveerd wordt bij sommige dierenparken, zoals bij Gaiapark en Vogelpark Avifauna. "Onbegrijpelijk," vindt Wakker Dier. "Terwijl Avifauna bezig is met fokprogramma's om de bedreigde neushoornvogel te redden2, verkoopt het de bezoeker de met uitsterven bedreigde paling." De situatie rond de paling is dermate problematisch dat bijna alle grote supermarktketens het afgelopen jaar besloten hebben deze bedreigde diersoort niet meer te verkopen3.

Biologisch

Wakker Dier verzoekt de dierentuinen over te stappen op biologisch vlees en zuivel, omdat het welzijn van dieren in de biologische veehouderij vele malen hoger is dan in de vee-industrie. Zo hebben biologische varkens en vleeskippen meer ruimte, komen ze buiten en mogen ze al hun lichaamsdelen houden. Voor biologische melkkoeien is bovendien weidegang gegarandeerd.

Enkele dierentuinen hebben al een stap gemaakt in het diervriendelijker maken van de menukaart. Naast het aanbieden van biologische kroketten en het gebruik van biologische zuivel bij enkele dierenparken, zeggen een aantal dierentuinen voor zakelijke evenementen op aanvraag wel een biologisch buffet aan te kunnen bieden. Wakker Dier: "Een mager resultaat, maar het is een stapje in de goede richting. We hopen dat we op deze manier de dierentuinen verder kunnen stimuleren meer aandacht te geven aan de dieren op hun menukaart."

Bronnen:


1 NVD Zoos: http://www.nvdzoos.nl/?pageAlias=home


2Start fokprogramma zeldzame neushoornvogel in Avifauna: http://www.avifauna.nl/vogelpark/nieuws/5/


3 Persbericht Wakker Dier 25 januari 2010 "Paling bijna uitgestorven in supermarktschap"