Hersenstichting


Vermoeidheid na hersenletsel onzichtbare handicap

Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen een vorm van niet-aangeboren hersenletsel. De helft van hen zegt dagelijks last te hebben van vermoeidheid. Betrokkenen noemen vermoeidheid hun "onzichtbare handicap". De nieuwe Zorgwijzer Vermoeidheid gaat over dit probleem. De Hersenstichting wil betrokkenen meer inzicht geven in de verschillende soorten vermoeidheid, en hen allerlei tips geven om dagelijks beter met de gevolgen om te gaan.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen ontstaan door een ongeval of ziekte, zoals een beroerte, een hersentumor of hersenvliesontsteking. De gevolgen van NAH zijn groot. Vaak is er sprake van een breuk in de levenslijn. Ongeveer de helft van de hersenletselpatiënten krijgt te maken met vermoeidheid.

Iedereen is wel eens moe. Bij hersenletsel is er niet alleen sprake van normale vermoeidheid die op treedt na inspanning. Er is sprake van van 'abnormale' of 'pathologische' vermoeidheid. Na hersenletsel worden mensen over het algemeen sneller moe en duurt het langer om te herstellen. Deze moeheid zit de dagelijkse bezigheden in de weg: Iemand kan de gewone dingen niet meer doen in hetzelfde tempo als voorheen.

In de nieuwe Zorgwijzer Vermoeidheid behandelt neuropsycholoog Aglaia Zedlitz allerlei manieren van omgaan met vermoeidheid in een voor iedereen heldere en toegankelijke taal. Ze geeft veel praktische en direct bruikbare tips om vermoeidheid na hersenschade te leren herleiden tot 'normale' proporties. Om vermoeidheid te leren hanteren is het vaak belangrijk het probleem in al zijn facetten goed te begrijpen. Wat is hersenletsel precies en wat kunnen de gevolgen zijn? Voor mensen met hersenletsel zijn de oorzaken vaak mysterieus, want ze worden vrij plotseling overvallen door een reeks symptomen die moeilijk te begrijpen zijn.

De impact van vermoeidheid op dagelijkse bezigheden zoals werk en hobby's is groot. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn omgeving. Dit komt aan bod in het tweede deel van de Zorgwijzer. Hoe kan vermoeidheid worden vastgesteld en wat kan er aan worden gedaan? Enkele patiënten vertellen hoe zij omgaan met de vermoeidheid door hersenletsel.

De Zorgwijzer Vermoeidheid (72 pagina's) is vanaf nu te bestellen voor EUR 7,95 inclusief verzendkosten. Dat kan telefonisch bij nummer 070-3024747 of via www.hersenstichting.nl . De Zorgwijzer kan men daar ook gratis downloaden.