Gemeente Leidschendam-Voorburg



Resultaten enquête "In wat voor gemeente wilt u wonen?"

6 december 2010 - In de afgelopen 6 weken zijn alle inwoners opgeroepen om de online-enquête "In wat voor gemeente wilt u wonen in 2018?" in te vullen. Tussen 14 oktober en 30 november hebben 424 inwoners aan de hand van 26 vragen op hoofdlijnen aangegeven wat zij belangrijk vinden in onze gemeente. De enquête heeft ruwe, oriënterende informatie opgeleverd die het college aan de raad heeft gestuurd en die wordt meegenomen in het vervolgproces.

De resultaten
In een statistisch overzicht leest u hoeveel procent van de respondenten welk antwoord heeft ingevuld. Hieruit komt bijvoorbeeld naar voren dat maar weinig inwoners onder de 27 jaar de enquête hebben ingevuld. En het aantal vrouwen dat heeft ingestuurd, ligt een fractie hoger dan het aantal mannen.

De onderwerpen waar het vaakst "zeer belangrijk" werd ingevuld zijn
* vraag 4 - Zorg en ouderen

* vraag 16 - Handhaving van wetten en regels
* vraag 22 - Leefbaarheid en wonen

* vraag 25 - Veiligheid en handhaving

Statistische gegevens (pdf-bestand)

Opmerkingen inzenders
Aan het eind van de vragenlijst konden de inzenders opmerkingen maken in een vrij invulveld. Bijna de helft van de inzenders stuurde een opmerking mee.
Die opmerkingen waren veelal steunbetuigingen aan onderwerpen als theater, scouting/verenigingsleven, fiets- en voetpaden, onderhoud van de openbare ruimte, de bibliotheek, enzovoorts.

Overzicht van de opmerkingen (pdf-bestand)

25 miljoen in 2018
Leidschendam-Voorburg is altijd een financieel gezonde gemeente geweest, en wil dat ook blijven. De crisis zorgt ervoor dat gemeentelijke inkomsten dalen, terwijl de gemeentelijke uitgaven stijgen, bijvoorbeeld door meer uitkeringsgerechtigden. Om de begroting op langere termijn sluitend te houden, is een bezuiniging van 25 miljoen afgesproken. Die moet afgerond zijn in 2018. De kerntakendiscussie werkt toe naar dat punt op de horizon.