Belgische Federale Overheid


Sinterklaas deelt geschenken uit aan alle brave kinderen

Datum: 06 december 2010

Sinterklaas, ook wel Sint-Nicolaas geheten, is de hoofdfiguur van het gelijknamige kinderfeest dat jaarlijks in België (en ook in Nederland) wordt gevierd. Feesten met overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen, worden ook in nog andere landen gevierd.

De oorsprong van het sinterklaasfeest voor kinderen ligt in de 19e eeuw. Volgens de traditie wonen Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, in Spanje. Tegenwoordig wordt Sinterklaas vergezeld door vele zwarte pieten. Die gedragen zich vaak als acrobaten en grappenmakers die kwajongensstreken uithalen. Elk jaar komen zij met de stoomboot naar België.

De kleding van Sinterklaas (mijter, tabberd, staf ...) is duidelijk afgeleid van die van een bisschop, maar vertoont enkele opvallende verschillen, waardoor Sinterklaas duidelijk te onderscheiden is van een echte bisschop.

Aan de kinderen wordt verteld dat als zij het voorbije jaar braaf zijn geweest, ze geschenken zullen ontvangen van de Sint. Als ze stout waren, zal Zwarte Piet hen in de zak stoppen.

Op 5 december, voor het slapengaan, wordt van de kinderen verwacht dat zij een schoen klaarzetten bij de haard. In hun schoen leggen de kinderen wat lekkers voor het paard van Sinterklaas - een wortel of een suikerklontje - en Sinterklaas zelf krijgt een tekening.

Tijdens de nacht rijdt Sinterklaas op zijn schimmel over de daken samen met Zwarte Piet en komt hij door de schoorsteen naar binnen om in alle huizen geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. Behalve speelgoed, krijgen de kinderen meestal ook snoepgoed zoals speculaas, marsepein, peperkoek en chocolade.

Ten slotte is het ook de gewoonte dat kinderen liedjes zingen voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Deze sinterklaasliedjes gaan al generatieslang mee en worden in de eerste plaats mondeling doorgegeven van ouder op kind. Het repertorium is redelijk uitgebreid.

St Nicolas