Nieuw-Vlaamse Alliantie




Zelfstandigen moeten occasioneel hulp kunnen inzetten!

klok 5 december 2010

Zelfstandigen die nu - naar aanleiding van bijvoorbeeld een braderij of een drukke feestdag - een beroep willen doen op de hulp van personeel uit familie- of vriendenkring, doen dat illegaal. Volksvertegenwoordiger Nadia Sminate van de N-VA diende een wetsvoorstel in dat tegemoet komt aan de vraag van heel wat kleine zelfstandige ondernemers om dat voortaan zonder problemen, maar duidelijk afgebakend, wél te mogen doen.

Welke bakker, slager, groenteboer doet niet al eens occasioneel een beroep op een vriend of familielid om een handje toe te steken bij een opening, een braderij...? Nu kunnen inspectiediensten deze hulp beschouwen als het leveren van prestaties onder gezag en dus een loon en een arbeidsovereenkomst vermoeden. Gevolg: van de zelfstandige kunnen sociale bijdragen worden gevorderd en ze kunnen zelfs een boete oplopen. Meestal tot grote verbazing van de zelfstandige zelf, die geen graten zag in het inzetten van occasioneel personeel. Kamerlid Nadia Sminate: "Het aantal starters ligt in ons land al zo laag... Dit soort maatregelen maakt het ondernemerschap er niet aantrekkelijker op."

Nu is het tenminste duidelijk...

Het wetsvoorstel maakt een einde aan de onzekerheid die nu bij veel zelfstandigen leeft. Het schept een duidelijk kader: de hulp wordt bijvoorbeeld beperkt in de tijd. Zo mag een zelfstandige maximum vijf dagen per jaar een occasionele werknemer inzetten. Hij moet dat ook voorafgaandelijk en elektronisch melden aan de RSZ. De werkgever mag alleen een beroep doen op occasionele werknemers als het gaat om manifestaties of gelegenheden die van tevoren aangekondigd zijn. Nadia Sminate: "Op deze manier halen we deze occasionele hulp aan zelfstandigen uit de illegaliteit. Dit is een maatregel die de maatschappij niets kost en die duidelijkheid schept voor zowel de zelfstandige als voor de controlediensten." Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be