Voedsel en Waren Autoriteit

Ingrediënt kaas op etiket meestal goed benoemd

Consumenten worden in 85% van de gevallen goed voorgelicht over het ingrediënt kaas op het etiket. Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Daar waar overtredingen werden geconstateerd werden er vooral fouten gemaakt bij het aangeven van de hoeveelheid verwerkte echte kaas in het kaasproduct. Als een product imitatiekaas (kaasanaloog) bevat, moet het percentage echte kaas op het product vermeld staan. De nVWA onderzocht na media-aandacht over dit onderwerp de etikettering van kaasproducten uit de horeca en industrieel bereide kaasproducten. Het onderzoek richtte zich op het correct benoemen van het ingrediënt kaas en liep in de periode van 1 juli 2009 tot en met 30 april 2010.

Onderzoeksresultaten
Van de 79 beoordeelde industrieel bereide kaasproducten waren er 67 correct geëtiketteerd. Van de 12 geconstateerde overtredingen hadden 9 betrekking op het niet of niet correct benoemen van de hoeveelheid kaas. Bij 2 producten bleek de gebruikte kaas niet overeen te komen met het soort kaas dat volgens de receptuur voor de producten gebruikt werd. In 1 geval was er sprake van misleiding. Het product bevatte volgens de receptuur een mengsel van kaas en kaasanaloog, terwijl op het etiket slechts kaas werd genoemd. Bij 9 onderzochte kaasproducten uit de horeca zijn geen overtredingen geconstateerd; er werden geen producten aangetroffen die aangeduid werden met kaas terwijl er alleen kaasanaloog in verwerkt was.

Wat is kaasanaloog?
Kaasanaloog, ofwel imitatiekaas, is een mengsel van palmvetolie, water, zetmeel, melkeiwit en zouten. De levensmiddelenbranche gebruikt kaasanaloog vanwege de smelt- en raspeigenschappen en de prijs. Kaasanaloog kan bijvoorbeeld in combinatie met kaas gebruikt worden in pizza's, kant-en-klaarmaaltijden, kaassoufflés en kaasbroodjes. Dit is toegestaan mits het percentage echte kaas op het product vermeld staat.

Regelgeving
In de horeca is er geen etiketteringsplicht voor producten die verpakt worden met het oog op onmiddellijke verkoop aan de consument. Hierdoor is het bij producten die bestaan uit een mengsel van kaas en kaasanaloog voor de consument niet duidelijk hoe groot het percentage kaas is dat in het product verwerkt is.

De rol van de nVWA
Producenten moeten imitatiekaas op de juiste manier etiketteren. De nVWA voert controles uit na signalen en klachten bij productiebedrijven, groothandels of in supermarkten. De nVWA neemt een maatregel als blijkt dat niet aan de etiketteringseisen is voldaan. Dat kan een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete zijn.


- Factsheet Kaasanaloog

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 46 46 end_of_the_skype_highlighting.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.