Gemeente Sluis



01/12/10 - Strandnota gericht op optimale exploitatie en systematisch onderhoud

Voor het geven van nieuwe impulsen aan de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de kust en om in te spelen op de gewijzigde behoeften van een breed toeristisch publiek, werkt de gemeente Sluis aan de actualisatie van het strandbeleid. In de eerste versie van de strandnota worden de ambities en het beleid omschreven. Het vaststellen van dit beleidsdocument is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Om te komen tot een evenwichtig beleid dat draagvlak heeft bij de betrokkenen, stelt het college voor om, voorafgaand aan de besluitvorming door de gemeenteraad, belanghebbenden in de gelegenheid te stellen te reageren op de eerste versie van de strandnota via een inspraakprocedure. Een notitie hierover wordt op woensdag 8 december a.s. behandeld door de raadscommissie Ruimte / Algemeen bestuur.

De ruggengraat van het toeristisch beleid van de gemeente wordt gevormd door de Recreatievisie en de nota Integraal Kustzone Beheer. De visie van deze nota's is nog steeds actueel maar in de uitvoering is actualisatie gewenst. Dit om de kwaliteit van het strand te waarborgen en daarmee in te spelen op nieuwe kansen en veranderende behoeften van het publiek.

Uitgangspunten van de strandnota zijn het maximaal exploiteren van de mogelijkheden van het strand en zorg dragen voor een goed en systematisch onderhoud van de stranden zodat het toeristisch product steeds up to date is. Dit wil zeggen dat het beleid erop is gericht de bestaande kwaliteit te verbeteren en in te spelen op ontwikkelingen en wensen van bezoekers. Nieuwe ontwikkelingen zijn mogelijk op basis van een goede afweging. Op deze wijze kan het strand optimaal functioneren voor verschillende doelgroepen, met het oog op een maximaal, duurzaam toeristisch en economisch rendement ten behoeve van de lokale economie. Om dit te bereiken zijn de volgende speerpunten geformuleerd:
* het onderscheidend vermogen van het strand versterken;
* streven naar een jaarrond strandbeleving;
* inspelen op de gewijzigde behoeften van een breed publiek van toeristen;

* streven naar een toename van het aantal bezoekers en een spreiding ervan gedurende het jaar;

* versterken van de lokale en regionale economie;
* het vastleggen van verantwoordelijkheden.

Vervolgprocedure

Als de commissie positief adviseert over het opstarten van de inspraakprocedure, gaat deze op 15 december van start. De strandnota ligt dan gedurende zes weken ter inzage. Tevens wordt de klankbordgroep Integraal Kustzonebeheer, waarin betrokkenen aan de kust zijn vertegenwoordigd, uitgenodigd om opmerkingen en suggesties aan te dragen. De reacties van de raadscommissie, de klankbordgroep en de inspraakreacties zullen worden verwerkt waarna het stuk ter vaststelling aan de raad zal worden aangeboden.