Openbaar Ministerie

Lik op stuk tijdens oud & nieuw van kracht

6 december 2010 - Arrondissementsparket Leeuwarden

banneroudennieuw.jpg (44 Kb)

Het Openbaar Ministerie hoopt dit jaar op een gezellige en vooral veilige jaarwisseling zonder geweld.

Mochten zich tijdens de komende jaarwisseling toch ongeregeldheden voordoen, dan treedt het OM hard op tegen veroorzakers daarvan door het toepassen van lik-op-stuk-beleid. Waar mogelijk zal, in afwachting van berechting door de rechter, voorlopige hechtenis worden gevorderd. Met de toepassing van lik-op-stuk-beleid wil het OM het signaal afgeven dat gewelddadig gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.

Snelrecht en themazitting

In alle arrondissementen worden in januari snelrechtzittingen gehouden. In het arrondissement Leeuwarden is de snelrechtzitting op 7 januari 2011 gepland. Naast deze snelrechtzitting wordt eind maart een themazitting gehouden voor die zaken die niet via het snelrecht kunnen worden afgedaan. Het gaat dan om de meer complexe zaken.

Zwaardere strafeis

Het OM zal conform de aangepaste strafvorderingrichtlijn zwaardere straffen eisen voor feiten die gepleegd zijn tijdens de jaarwisseling. Behalve gevangenisstraf kan ook een straatverbod tijdens de volgende jaarwisseling worden opgelegd.

Evenals voorgaande jaren is afgesproken dat geweld tegen gezagsdragers en hulpverleningsdiensten (politieambtenaren, hulpverleners, brandweerlieden, buschauffeurs etc.) strenger bestraft wordt. De strafeis, die al sinds enige tijd met 100% verhoogd is, wordt tijdens de jaarwisseling met nog eens 50% extra verhoogd.

Voetbalwet

Dit jaar kan de officier op basis van de nieuwe Voetbalwet vooruitlopend op een strafrechtelijke afdoening van de rechter, aan verdachten direct een voorlopige maatregel opleggen. Dit kan een straatverbod, contactverbod of meldingsplicht zijn. Ook biedt deze wet een strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen tot het plegen van geweld tegen personen en goederen.

Gezamenlijke aanpak jaarwisseling start met vuurwerkles

Op 12 november 2010 presenteerde de korpsbeheerder, de hoofdofficier van justitie en de plv. korpschef van Friesland de gezamenlijke aanpak van de komende jaarwisseling. Deze presentatie werd voorafgegaan door de primeur van de vuurwerkles van Halt Noord-Nederland. Deze les wordt dit jaar door studenten van het ROC Friese Poort gegeven aan leerlingen van groepen 7/8 van de basisschool en staat symbool voor het vuurwerkvoorlichtingsproject dat in samenwerking tussen ROC Friese Poort en Halt is opgezet. Klik hier voor een impressie van deze presentatie.

Kijk op de website van Veiligheidshuis Fryslân voor meer informatie over de campagne "Oud & Nieuw is pas écht vet als je 'n beetje oplet!"