Eerste Ambassadeur Zelfroosteren benoemd

06/12/2010 13:03

Déhora Consultancy Group B.V.

Déhora Consultancy Group (Déhora) heeft de Nederlandse Zelfrooster Award ingesteld. Deze 'prijs' gaat jaarlijks naar personen die een bijzondere verdienste hebben behaald op het thema zelfroosteren.

CDA en GroenLinks komen op voor het recht van flexibele werktijden. In Nederland zijn heel veel medewerkers gebonden aan een bepaalde tijd of plaats bij de uitvoering van hun werk. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen, winkelmedewerkers, onderhoudsmonteurs en beveiligers. Ook voor hen kan dit recht op flexibele werktijden echter kansen bieden.

Velen van deze werknemers hebben behoefte aan zeggenschap over eigen werktijden. Onder meer om een goede balans tussen werk en privé te kunnen aanbrengen, wat kan leiden tot minder stress, minder files, hogere arbeidsparticipatie en minder beroep op kinderopvang. Zelfroosteren kan in dergelijke situaties het antwoord zijn.

Terwijl in Scandinavische landen het zelfroosteren niet meer weg te denken is, komt deze sociale innovatie in Nederland slechts schoorvoetend van de grond. Kijkend naar de vooruitgang, blijkt veel daarbij af te hangen van personen die de voordelen zien van zelfroosteren en bereid zijn in projecten hun nek daarmee uit te steken. Déhora 'beloont' nu deze mensen met de Award en het Ambassadeurschap.

De eerste Nederlandse Zelfrooster Award wordt aanstaande donderdag uitgereikt aan Edwin Arts van NedTrain. De heer Arts heeft zich binnen NedTrain sterk gemaakt om gedurende een jaar een pilot met zeggenschap op flexibele werktijden te toetsen. Onder de bezielende begeleiding van de heer Arts hebben circa 60 medewerkers dit experiment recentelijk zeer succesvol afgesloten. Vanaf 1 december is hij verantwoordelijk voor de verdere uitrol van deze innovatieve roostersystematiek.

Donderdag aanstaande organiseert het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie een seminar over zelfroosteren in Utrecht (zie www.ncsi.nl). Ben Jansen, algemeen directeur van Déhora, zal tijdens dit seminar aan Edwin Arts de eerste Nederlandse Zelfrooster Award overhandigen.





http://www.dehora.nl