Wetterskip Fryslân

voorzichtig door, afstromen niet nodig

Wetterskip Fryslân: malen gaat voorzichtig door, afstromen niet nodig

maandag, 6 december 2010
Wetterskip Fryslân gaat vandaag voorzichtig door met het malen van water uit de polders. Zondag 5 december is een dooiaanval ingezet met sneeuwval. Dat maakt deze maatregel noodzakelijk. Het afstromen van water uit de Friese boezem is nog niet nodig. Het waterpeil in de Friese boezem is vrijwel stabiel. Het waterschap staat dagelijks in contact met de Friese ijsbond om de situatie te bespreken.

Dooiaanval

Door de geleidelijke dooi die we nu beleven, kan het waterschap nu ook geleidelijk over gaan tot hervatting van de polderbemaling. Dat heeft als voordeel dat er straks bij een eventueel nieuwe vorstperiode een goed uitgangspunt is om de ijsgroei weer snel te stimuleren. Het waterschap bekijkt per gebied of er gemaald moet worden en hoeveel. Sommige gemalen zijn al in enkele uren klaar met malen, anderen doen er wat langer over.

Weer speelde mee

De afgelopen week speelde het weer goed mee. Elke vorst en dooiperiode is anders en vraagt om maatregelen op maat. Het is niet zo: het waterschap draait aan de knoppen en het ijs komt vanzelf. Bij kwakkelweer zoals de komende dagen voorspeld wordt, is het moeilijk in te schatten wat het watersysteem gaat doen. Daarom blijft het waterschap alert.

Friese boezem

De verwachting is dat de temperatuur de komende week overdag boven het vriespunt uitkomt. Door (beperkte) bemaling van de polders zal de waterstand op de Friese boezem langzaam stijgen. Dit betekent dat het water in de Friese boezem in beweging komt en het waterpeil nadrukkelijk in de gaten moet worden gehouden. Voor vandaag is besloten dat er nog niet wordt afgestroomd.

Dagelijkse informatie

Tijdens vorstperiodes geeft Wetterskip Fryslân dagelijks een persbericht uit met daarin de toestand van het water. Bovendien staat het waterschap elke dag in contact met de ijsbond.