Politiebond ACP

6 december 2010

Wie laat zijn personeel in de kou staan?

De ACP heeft eind vorige week in het landelijk overleg met de minister van Veiligheid en Justitie onder meer gesproken over de verstrekking van thermokleding aan collega's. Een aantal korpsen zou daarin niet voorzien. De minister gaf aan dat politiemensen die tijdens het werk geconfronteerd worden met het koude weer en behoefte hebben aan thermokleding, zij deze kleding gewoon moeten kunnen bestellen. De minister van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven dat politiemensen die tijdens het werk geconfronteerd worden met het koude weer en behoefte hebben aan thermokleding, zij deze kleding moeten kunnen bestellen.

De minister van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven dat politiemensen die tijdens het werk geconfronteerd worden met het koude weer en behoefte hebben aan thermokleding, zij deze kleding moeten kunnen bestellen.

Verschillende collega's die de afgelopen weken in de snijdende vrieskou hun werk moesten doen, lieten weten dat zij vanuit het korps geen thermokleding verstrekt krijgen. Formeel gezien heeft deze kleding nooit in het basis kledingpakket van politiemensen gezeten. Wel konden collega's thermokleding rechtstreeks bij de unit logistiek & distributie van de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) bestellen. Sinds een jaar is het echter zo dat politiemensen die nieuwe thermokleding nodig hebben, dit via het korps moeten bestellen. Het korps bestelt de kleding bij de vtsPN en levert dit vervolgens aan de werknemer. Nu blijkt dus dat een aantal korpsen weigert thermokleding aan collega's te verstrekken.

Arbo-regelgeving

Verschillende korpschefs beroepen zich kennelijk op het basispakket. Maar het verstrekken van thermokleding staat hier helemaal los van. Dat pakket geldt in algemene termen. Thermokleding moet op grond van de Arbo-regelgeving aan collega's verstrekt worden. Op de lijst met te bestellen kleding van de vtsPN staat de te bestellen goedgekeurde themokleding. Er wordt aan ondernemingsraden (die dit nog niet hebben gedaan) gevraagd dit onderwerp te agenderen voor het eerstvolgende overleg.

---