Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland en België pakken samen uitkeringsfraude aan

Mensen die in België wonen of werken en vanuit Nederland een uitkering ontvangen, of andersom, worden beter gecontroleerd. Daarvoor heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag een verdrag ondertekend met de Belgische minister Onkelinx van Sociale Zaken en Volksgezondheid . "Misbruik kan nu makkelijker worden opgespoord", aldus minister Kamp. "Iemand die in België woont of werkt en een uitkering vanuit Nederland krijgt moet immers net zo streng kunnen worden gecontroleerd als iemand in Nederland. Ik ben blij dat we dat nu hebben geregeld met onze zuiderburen."

Dit verdrag maakt het onder andere mogelijk dat Nederland en België gegevens over bijvoorbeeld inkomens kunnen vergelijken. Ook zal informatie over het vermogen van mensen in de bijstand worden uitgewisseld; voor de bijstand geldt immers een vermogenstoets. Eveneens kunnen de landen op basis van dit verdrag elkaar helpen bij controles aan huis.

Het kabinet heeft in het Regeerakkoord afgesproken meer medewerking te zoeken van lokale autoriteiten in landen van herkomst bij de controle en handhaving van de vermogenstoets in de bijstand. Ook is de afspraak dat het kabinet inzet op een hardere aanpak van fraude met uitkeringen. België is met ruim 200 miljoen Euro per jaar het grootste exportland van Nederlandse uitkeringen. De gezamenlijke aanpak betreft alle sociale verzekeringen zoals de AOW, WIA, Kinderbijslag en WW en de bijstand (WWB).

Het verdrag gaat vermoedelijk eind 2012 in, als beide parlementen het hebben goedgekeurd.

Categorieën: Bestuur, Economie, Financiën, Internationaal, Migratie en integratie, Openbare orde en veiligheid, Overig, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid