Gemeente Heemskerk


maandag, 06 december 2010

Handhaving invalidenparkeerplaatsen en blauwe zone

De buurtmeesters/handhavers van de gemeente Heemskerk gaan de komende weken scherp letten op voertuigen die onterecht parkeren op invalidenparkeerplaatsen. Ook wordt extra gelet op parkeren in de blauwe zone (parkeerschijf) en parkeren buiten de vakken.

Uit meldingen van burgers en door eigen waarneming bij de handhavers is gebleken dat de laatste tijd sprake is van een aanzienlijke stijging van overtredingen op invalidenparkeerplaatsen. De bekeuring op deze overtreding is fors: EUR 160. Mensen die onterecht op een invalidenparkeerplaats hun voertuig laten staan moeten zich realiseren dat deze parkeerplaatsen bedoeld zijn voor mensen die door hun handicap niet ver kunnen of mogen lopen. Het in beslag nemen van deze parkeerplaatsen door mensen die niet gehandicapt zijn maar geen zin hebben om een stukje verder te lopen is niet te tolereren. Overigens is ook het parkeren op een invalidenparkeerplaats aan tijd gebonden. Ook een invalide moet gebruik maken van een parkeerschijf bij het parkeren. Het aantal invalidenparkeerplaatsen is immers beperkt. Als iemand zijn of haar voertuig langdurig op een invalidenparkeerplaats laat staan belet dit andere invaliden om gebruik te maken van de parkeerplaats.

Blauwe zone
Daarnaast wordt ook naar aanleiding van meldingen door de gemeentelijke handhavers de komende tijd scherp gecontroleerd op het (juiste) gebruik van de parkeerschijf. In het centrum van Heemskerk en op het Europaplein is in de blauwe zone het gebruik van de parkeerschijf met de aankomsttijd verplicht. Juist in deze drukke winkelmaand wordt erop toegezien dat iedereen de kans krijgt om een parkeerplaats in het centrum te "bemachtigen". Dit wordt moeilijker als mensen hun auto te lang in de blauwe zone parkeren. Binnen de blauwe zone is het verboden om buiten de vakken te parkeren. Ook hier wordt extra op gelet, mede om te voorkomen dat er tijdens de drukke dagen gevaarlijke situaties ontstaan.

---