ChristenUnie




Bijdrage Cynthia Ortega inbreng Wet anticumulatie Ziektewet en Werkloosheidwet

dinsdag 16 november 2010 10:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben kennis genomen van het wetsvoorstel. Zij onderstrepen het belang van de activering van zieke werknemers. Het hoge percentage zogenaamde vangnetters is volgens deze leden verontrustend. Deze leden benadrukken daarom het belang van goede begeleiding en re-integratie van deze zieke werknemers naar een baan.

Inleiding

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen om toe te lichten welke andere alternatieve maatregelen de regering eventueel nog heeft overwogen om te voorkomen dat werknemers wiens dienstbetrekking eindigt zich ten onrechte vanuit financieel oogpunt ziekmelden. Waarom heeft de regering dan niet voor deze maatregelen gekozen, zo willen deze leden weten.

Deze leden willen tevens weten wanneer een werkgever te horen krijgt of de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht. Gaat de werkgever hier ook tussentijds bericht van ontvangen zodat de werkgever de inspanningen kan vergroten, zo vragen deze leden.

Deze leden stellen vast dat sinds 2008 de wetgeving is aangepast om zieke vangnetters beter te re-integreren. Wat is sindsdien de instroom in de WIA door vangnetters, zo vragen deze leden.

Achtergrond en doel

Waarom veronderstelt het kabinet dat de re-integratie van vangnetters beter gaat als er sprake is van anticumulatie van de ZW en de WW, zo willen de leden van de ChristenUnie-fractie weten. Deze leden vragen om nader te verklaren wat de regering precies bedoelt met dat het van belang is dat voor de WW en de ZW `in principe' dezelfde re-integratieverplichting geldt.

Reikwijdte

De leden van de ChristenUnie-fractie vragen om toe te lichten hoe hoog het ziektegeld is dat men ontvangt en hoe hoog de WW-uitkering is.

Deze leden constateren dat de wetswijziging er toe leidt dat een zieke vangnetter, die in de WIA instroomt, geen recht meer heeft op de loongerelateerde WGA-uitkering. Deze leden willen weten waarom de regering hiervoor kiest. Wordt een zieke vangnetter zo niet ongelijk behandeld dan ieder andere niet-vangnetter, zo vragen deze leden. Wat rechtvaardigt het verschil in behandeling van vangnetters en niet-vangnetters in dit geval, zo willen deze leden weten.

Verlenging loondoorbetalingsperiode

De leden van de ChristenUnie willen weten hoe de regering de effecten van de verlenging van de loondoorbetalingsperiode gaat volgen en aan de hand van welke criteria de effecten worden beoordeeld. Op welke manier en binnen welk termijn wordt de Kamer over deze bevindingen verder geïnformeerd, zo vragen deze leden.

Financiële gevolgen

De leden van de ChristenUnie-fractie ontvangen graag een nadere toelichting waarom de ramingen voor de besparingen als gevolg van de anticumulatie ZW en WW nu hoger uitvallen dan aanvankelijk geraamd werd in de beantwoording op vraag 96 van de begroting 2009 (Kamerstuk 32 123, XV, nummer 6). Op basis waarvan verwacht de regering een besparing van 15 miljoen Euro op de ZW-uitkeringslasten, zo vragen deze leden.

Cynthia Ortega