Gemeente Bergambacht


Basisschoolleerlingen ontmoeten schrijvers

---

Bergambacht, 3 december 2010

Annemarie Bon, Greet Beukenkamp, Hans Mijnders, Mieke van Hooft, Nelleke Scherpbier, Selma Noort en Vivian den Hollander zijn de schrijvers die van 29 november tot en met 14 december basisscholen in de gemeente Bergambacht bezoeken. De schrijvers geven informatie over hun werk, lezen voor en geven de kinderen gelegenheid vragen te stellen.

Als voorbereiding op het bezoek krijgen scholen ook boekenpakketten. Hierin zitten boeken van de schrijver die de betreffende school bezoekt. De scholen kunnen hier in de toekomst gebruik van blijven maken. De leerkracht ontvangt lessuggesties waarmee de kinderen op een educatieve manier met de boeken bezig kunnen zijn. Ze worden dus goed voorbereid op de ontmoeting met de schrijver.

Uit elke groep wordt een kind geïnterviewd over het bezoek van de schrijver, de favoriete boeken van de leerling en welke plaats het lezen in zijn/haar leven inneemt. De leerling wordt aangemoedigd een vriendje of vriendinnetje te interviewen. Zo ontstaat een soort estafette-interview over de leesbeleving van de kinderen. Deze interviews zijn te lezen op de website van de gemeente, de bibliotheek en de school.

Gemeenteraad
November vorig jaar nam de gemeenteraad, tijdens de behandeling van de Begroting, een voorstel aan om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor lezen. Lezen bevordert de taal- en leesontwikkeling. Landelijk gezien heeft een toenemend aantal kinderen een taal- en leesachterstand. De BasisBibliotheek Krimpenerwaard ontving 5000 euro van de gemeente om het leesbevorderingproject te ontwikkelen en uit te voeren.


---