Vilans




Fonds NutsOhra geeft follow-up aan werkplaatsen Kennisplein

Utrecht, 2 december 2010 - Fonds NutsOhra financiert van 2010 tot 2012 een aantal werkplaatsen op het Kennisplein gehandicaptensector. Fonds NutsOhra heeft besloten het thema 'gezondheid', waarmee zij dit jaar gestart zijn, in 2011 verder uit te diepen. Het thema is dan 'gezondheid en/of gezondheidsbevorderende initiatieven voor ouderen met een beperking'.

Wat is een werkplaats?

Een werkplaats is een actieve en laagdrempelige werkvorm om bestaande kennis beschikbaar te maken voor een bredere doelgroep. In een werkplaats werkt een aantal deskundigen uit de praktijk aan een concreet en breed toegankelijk kennisproduct, zoals een handleiding, een website of een informatiemap. De kennis is vrij beschikbaar en direct toe te passen in de dagelijkse praktijk. Voorwaarde is dat het onderwerp actueel is en `leeft' in de sector en voor een gerichte doelgroep op korte termijn resultaat oplevert.

Nu: Initiatieven indienen voor 2011

Fonds NutsOhra financiert zowel in 2011 als in 2012 nog werkplaatsen. Voor de gehonoreerde werkplaats is een budget van maximaal EUR 25.000,- beschikbaar. Organisaties kunnen tot uiterlijk 15 januari aanvragen indienen voor de werkplaats 2011. Meer informatie over de eisen waaraan de voorstellen moeten doen alsmede het aanmeldingsformulier is te vinden op het kennispleingehandicaptensector.

Werkplaatsen 2010

In 2010 heeft Fonds NutsOhra van de vijftien instellingen, die een aanvraag hadden ingediend, twee verzoeken gehonoreerd: Gemiva-SVG Groep over het signaleren van slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking en Zorgbelang Gelderland over preventief gezondheidszorgonderzoek, te weten het bevolkingsonderzoek borstkanker bij mensen met een verstandelijke beperking. "We hebben begin dit jaar twee initiatieven, in plaats van één initiatief, gehonoreerd omdat ze in onze ogen beiden zeer belangrijk zijn", aldus Joost Blommendaal van Fonds NutsOhra.

Preventief borstonderzoek

Vorige week is het informatieboekje borstonderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking gepresenteerd. In het boekje wordt op een toegankelijke manier met veel plaatjes en ondersteunende tekst uitgelegd waarom preventief borstonderzoek belangrijk is en stap voor stap toegelicht hoe het onderzoek verloopt.
Het informatieboekje wordt landelijk verspreid onder zorgaanbieders in de verstandelijk gehandicaptensector en hun cliëntraden, Onderling Sterk organisaties, huisartsen, bevolkingsonderzoek, gemeenten, MEE-organisaties en andere organisaties waaronder uiteraard de 11 Zorgbelangorganisaties zelf. Wie het boekje via internet wil bekijken kan dat doen op de website www.vg-zorgboekjes.nl. Daar kan het boekje ook worden voorgelezen. Ook staan er tips voor begeleiders en is het mogelijk om boekjes te bestellen.

Signaleren van slikproblemen

De werkplaats `signaleren van slikproblemen' bij mensen met een verstandelijke beperking is bijna afgerond. Doel van dit project is het ontwikkelen van een eenvoudige, betrouwbare vragenlijst voor begeleiders om verslikken bij volwassen mensen met een verstandelijke beperking te herkennen en signaleren. Na afronding is de signalerings-vragenlijst beschikbaar, onder andere via het Kennisplein Gehandicaptensector.

Kennisplein en Fonds NutsOhra

Het Kennisplein Gehandicaptensector is `the place to be' om kennisuitwisseling in de gehandicaptensector te stimuleren. Het Kennisplein is een initiatief van VGN, Vilans en MEE Nederland, maar de sector is eigenaar van het plein. Fonds NutsOhra financiert projecten in de gezondheidszorg.