Provincie Utrecht



Jongeren in gesprek met gedeputeerde en directeur

In het kader van participatie van jongeren werd voor de tweede keer een groep jongeren uitgenodigd op het provinciehuis om mee te denken over beleid. Ditmaal voor een afspraak met Marjan Haak en Dirk Willems. Onderwerp was het onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt.

Op woensdag 1 december kregen Marjan Haak en Dirk Willems bijzonder bezoek. Een groep jongeren die allen een MBO opleiding volgen, gaven antwoord op de vraag wat ze nodig hebben om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze bijeenkomst was een vervolg op de bijeenkomst van 4 november in het provinciehuis en werd geleid door Youth and the City, een organisatie die gespecialiseerd is in jongerenparticipatie en daarbij ook zorgt voor een vertaalslag van beleid naar praktijk en andersom. Na het gesprek gaf Marjan Haak een korte rondleiding door de Statenzaal.

Uitkomsten
Naast genoemde bijeenkomsten zijn meer dan 50 jongeren om hun mening en ervaringen gevraagd. Uitkomst hiervan is dat er op veel punten nog verbetering mogelijk is. Jongeren vinden het bijvoorbeeld erg lastig om op jonge leeftijd keuzes te maken. De beperkte voorlichting vanuit onderwijsinstellingen vormt daarbij een extra belemmering. Ook de doorstroom en overstap naar andere opleidingen is beperkt: deze sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Veel opleidingen bieden onvoldoende basistheorie voordat jongeren aan een stage beginnen. Bovendien bieden ze vaak weinig ondersteuning bij het vinden van een baan na het afronden van een opleiding. Gelukkig leren de jongeren wel veel tijdens stages die ze vaak via school vinden.

Sociale Agenda
De bijeenkomst is geïnitieerd vanuit het programma Sociale Agenda. In dit programma richten we ons op het voorkomen van uitval van jongeren waarbij de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt een belangrijk thema is. In aansluiting op een onderzoek naar goede initiatieven van jongerenparticipatie, dat nu uitgevoerd wordt, geven we vervolg aan dit onderwerp.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11