FNV KIEM

AOW-partnertoeslag in 2011 omlaag

maandag 06 december 2010

De AOW-partnertoeslag gaat op 1 januari met 8 procent omlaag. Huishoudens met een gezamenlijk inkomen van circa 20.000 euro en minder worden van deze maatregel uitgezonderd. Dat heeft de Tweede Kamermeerderheid 23 november beslist. Het voorstel ligt nu ter goedkeuring in de Eerste Kamer.

In de praktijk wordt partnertoeslag op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) vanaf 2011 met 8 procent gekort, voor nieuwe en voor lopende rechten van partners die een gezamenlijk inkomen hebben van meer dan 110% van het wettelijk minimumloon (circa 20.000 euro). Volgens het door de Tweede Kamer met een nipte meerderheid aangenomen wetsvoorstel wordt de partnertoeslag in 2015 geheel afgeschaft voor alle nieuwe AOW'ers.

Wie 65 is met een jongere partner, heeft recht op partnertoeslag AOW. Minister Kamp (VVD, Sociale zaken) wil de toeslag al vanaf 1 januari 2011 verlagen om de tekorten bij de rijksoverheid terug te dringen. Dat was voor de PVV de belangrijkste reden om ermee in te stemmen. De gedoogpartij van Geert Wilders hielp regeringspartijen VVD en CDA zo aan de benodigde meerderheid.

De oppositiepartijen verwijten het kabinet dat het kiest voor het nemen van pijnlijke maatregelen waarop mensen zich niet kunnen voorbereiden, in plaats van voor het hervormen van de sociale zekerheid om de arbeidsmarkt beter te laten werken.
Algemeen nieuws