CNV Vakmensen


Directie Fryling overstag, betere regeling bij Banketbakkerij Blei

06 december 2010
CNV Vakmensen heeft een betere reiskostenregeling kunnen afspreken voor de 20 werknemers van Banketbakkerij Blei in Zwartsluis. De werknemers hebben hier vanochtend mee ingestemd.

Harm Roeten, onderhandelaar van CNV Vakmensen, is tevreden over de regeling. "De twintig werknemers die volgend jaar hun baan in Zwartsluis kwijtraken en moeten verhuizen naar de moedervestiging in Dalfsen, krijgen straks tenminste een normale reiskostenvergoeding voor de extra kilometers die ze maken. Ze krijgen 19 cent in plaats van 9 cent, dat scheelt ongeveer 11 euro netto per dag."

Logisch
"Met het opdoeken van de vestiging in Zwartsluis en de verplaatsing naar Dalfsen verdient Fryling vele tonnen per jaar", zegt Roeten. "Het is dus logisch dat er een goede regeling is voor de werknemers, voor wie de verplaatsing tenslotte grote consequenties heeft."

Ook is afgesproken dat de werknemers gedurende twee jaar een compensatie krijgen voor de extra reistijd die ze moeten maken. De helft van die extra reistijd gaat in een tijdspaarfonds, waarmee ze later vrije dagen kunnen opnemen.

Onverstandig
Hoewel de druk nu van de ketel is, hekelt Roeten de manier waarop de directie hierin heeft geopereerd. "Ik heb begrepen dat de directeur tijdens een personeelsbijeenkomst in Dalfsen flink heeft uitgehaald naar de werknemers in Zwartsluis. Ik vind dat zeer kwalijk. Hij had beter de moeite kunnen nemen om in de auto te stappen naar Zwartsluis, en hier met de mensen te komen praten. Deze man heeft het voortdurend over 'de beste kwaliteit tegen de laagste prijs'. Hoe denkt hij straks die kwaliteit te leveren, als je mensen zo tegen je in het harnas jaagt? Hij creëert een wij-zij-cultuur, in plaats van te investeren in harmonie en een gezonde werkomgeving. Zo'n stijl van leidinggeven belooft weinig goeds voor de toekomst. Als hij met zijn klanten net zo omgaat als met zijn personeel, dan vind ik het niet vreemd dat het bedrijf het moeilijk heeft."