Rijksoverheid


6 december 2010

Kamervragen over ontpoldering van de Hedwigepolder

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid De Mos (PVV) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over ontpoldering van de Hedwigepolder. (Ingezonden 2 november 2010).

1
Bent u bekend met de berichten 'Peeters ziet niets in de kering Westerschelde' 1) en 'Vlamingen des duivels over uitstel ontpolderen'? 2) Ja.

2
Deelt u de mening dat de Vlaamse minister!president gedraaid is aangezien hij juni jongstleden nog stelde open te staan voor elk goed idee als alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder, terwijl hij onlangs des duivels was over mogelijk uitstel van ontpolderen? Zo ja, deelt u de zorg dat de Vlaamse minister! president dit doet om wellicht een vierde verdieping te realiseren en hij de Hedwigepolder daarbij als ruilmiddel wil gebruiken?
3
Is het waar dat Vlaanderen de ontpoldering van de Hedwigepolder willen gebruiken ten behoeve van natuurcompensatie in Nederland teneinde zelf een ongebreidelde groei van de Antwerpse haven te kunnen realiseren (Saeftinghedok)? Zo ja, deelt u de mening dat u pal moet staan voor de belangen van de Zeeuwen, die massaal tegen ontpolderen zijn? Ik deel uw mening absoluut niet dat de Vlaamse minister#president draait. Zoals de heer Peeters al eerder heeft aangegeven, is Vlaanderen bereid om serieus en welwillend over eventuele alternatieven voor de Hedwigepolder te overleggen. Hij verwacht dat Nederland dan met een reëel voorstel komt. Een vierde verdieping, ongebreidelde groei van de Antwerpse haven of de inzet van natuurcompensatie op Nederlands grondgebied, is door de Vlaamse regering noch schriftelijk noch mondeling aan de orde gesteld.

Overigens betreft de ontpoldering van de Hedwigepolder geen natuurcompensatie voor de huidige vaarwegverdieping. Het maakt onderdeel uit van het natuur# herstelprogramma van het Scheldeverdrag betreffende de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010#Schelde#estuarium en draagt bij aan de opgave voor de Vogel# en Habitatrichtlijn.

4
Deelt u de mening dat de Zeeuwen nu lang genoeg in Ontpolderonzekerheid gezeten hebben? Zo ja, kunt u bevestigen dat er niet ontpolderd gaat worden? In het regeerakkoord is opgenomen dat in overleg met Vlaanderen een alternatief wordt ontwikkeld voor ontpoldering van de Hedwigepolder en dat daarbij ook wordt gedacht aan de plannen die eerder door de Zeeuwse waterschappen zijn ontwikkeld.
Ik heb de Vlaamse minister#president Peeters gemeld dat er over een half jaar duidelijkheid zal zijn of een reëel alternatief voor de Hedwigepolder te vinden is.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

dr. Henk Bleker