Trots op Nederland

Nieuws

06 dec 2010 | Waarom 130 km per uur?

Waarom 130 km per uur?

Snelheidsbeperkingen zijn er vanwege veiligheid en milieuvervuiling.

De limiet van 100 km per uur is alweer 50 jaar oud en stamt nog uit de tijd van oud premier Den Uyl.
Sindsdien zijn de motoren van auto's aanzienlijk verbeterd en minder vervuilend. De veiligheid van auto`s en (snel)wegen is eveneens sterk toegenomen.

Natuurlijk moet het rijgedrag van mensen steeds verbeterd worden, maar de meeste ongelukken gebeuren niet op de autosnelwegen. En men rijdt daar nu al meer dan 120 km per uur, dus de negatieve effecten zullen niet toenemen met het verhogen van de limiet naar 130 km per uur. Een ongelimiteerde snelheid zoals in Duitsland gehanteerd wordt op bepaalde autosnelwegen lijkt voorlopig nog te hoog gegrepen voor Nederland. Files worden er nauwelijks mee verminderd, maar vele kleine overtredingen tussen de 120 en 130 km per uur verdwijnen, dus er zal minder ergernis zijn. Maar automobilisten die harder dan 130 km per uur rijden moeten wel rekening houden met een boete. Afspraak is afspraak, er moet wel gehandhaafd worden!

Het Nederlands publiek stemt in meerderheid voor de verhoging van de snelheidslimiet naar 130 km per uur en Trots steunt deze maatregel.