Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 8 december

Alkmaar, 06-12-2010 o 15.15 uur

Benauwd moment (tevens homepagebericht)

Berkhout, zondag 5 december 2010.

Rond 22.00 uur beleefde een echtpaar uit De Goorn een benauwd moment op de walkant van een sloot. Door extreme gladheid was de 53-jarige bestuurder van de auto op de Lijsbeth Tijsweg de macht over het stuur kwijt geraakt en zijn auto hing enige tijd boven het water.

De auto belandde zeer schuin in de zijkant van de sloot. Het echtpaar bleef verstijfd in de auto zitten en schatte terecht in dat wanneer ze uit de auto probeerden te komen, deze zou kunnen kantelen en op het dak in het water en de modder terecht zou kunnen komen.

De hulpverleningsdiensten werden ingeschakeld. Een te hulp geschoten takelwagen schoot bij het afremmen 30 meter door, zo glad was het. De auto met de inzittenden kon wel veilig op de weg worden getrokken en had weinig schade. De gemeente heeft ter plaatse meteen gestrooid.

Natte sinterklaascadeautjes

Schagen, zondag 5 december 2010.

Rond 23.00 uur schoof er in een bocht op de Nes en de Snevert een auto het water in. Deze werd bestuurd door een 20 jarige vrouw uit Warmenhuizen die kwam vanuit Schagen en reed in de richting van Barsingerhorn. Het wegdek was spiegelglad waardoor ze haar auto niet onder controle kon houden. De vrouw liep alleen een nat pak op en had gelukkig geen letsel. Wel waren haar pas verworven sinterklaascadeautjes die in de auto lagen nat geworden.

In de greppel

Wieringerwaard, maandag 6 december 2010.

Rond 04.00 uur verloor een 60-jarige automobilist uit Anna Paulowna op de Nieuwesluizerweg de macht over het stuur door gladheid. Hij belandde met de achterzijde van zijn auto in een greppel maar kon zijn auto niet verlaten omdat de portieren op slot bleven. Een te hulp geschoten agent bevrijdde hem met behulp van de autosleutel.

Gebroken enkel

Alkmaar, zondag 5 december 2010.

Rond 19.30 uur kwam een 63-jarige vrouw op een fiets uit Alkmaar door gladheid ten val op de Hargerwaard bij de kruising met de Kanaaldijk. Ze was uitgegleden met haar fiets en wilde zich met haar voet opvangen op de stoep. Daarbij stapte ze op het randje en brak ze haar enkel. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Huiselijk geweld

Hoorn, zondag 5 december 2010.

De politie heeft op sinterklaasavond een 24-jarige man uit Hoorn in een woning aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol en had flinke ruzie gemaakt met zijn vrouwelijke partner. Daarbij had hij haar getrokken en geduwd. De aanwezige kleine kinderen stoorden zich daar ogenschijnlijk verder niet aan en speelden met hun van Sinterklaas gekregen cadeautjes. De verdachte is in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek.

Vernieling glijbaan

Heerhugowaard, zondag 5 december 2010.

In de avonduren heeft de politie een 17-jarige jongen uit Heerhugowaard aangehouden en verhoord omdat hij een vernielde glijbaan op de Harinvliet met verf had besmeurd. De glijbaan op de kinderspeelplaats is een paar dagen eerder al flink beschadigd met behulp van vuurwerk. Hier zijn mogelijk andere jongens bij betrokken. De politie stelt een ander onderzoek in.

Verdachte van auto-inbraak aangehouden

Alkmaar, zondag 5 december 2010.

Rond 13.00 uur meldde een getuige dat hij een man verdacht bij een auto zag scharrelen op de Kwakelkade. Hij had de man, een 41-jarige uit Alkmaar en naar later bleek een bekende van de politie, betrapt toen hij een autoradio en een navigatiesysteem verstopte. De melder hield de verdachte op samen met wat omstanders in afwachting van de komst van de politie.

Toen de agenten arriveerden werd er ook een auto ontdekt met een buitenlands kenteken en een ingeslagen raam. Uit de auto was de radio weggenomen. De verdachte is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel maar verklaarde in eerste instantie dat hij de spullen had gevonden.

Drankrijder

Dirkshorn, zondag 5 december 2010.

Rond 23.40 uur werd op de Dorpsstraat een 37-jarige automobilist uit Dirkshorn gecontroleerd op alcoholgebruik. De man had te diep in het glaasje gekeken en moest mee naar het bureau. Daar blies hij 315 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een tijdelijk rijverbod en een proces-verbaal.

Verdachte van straatroof in verzekering gesteld

Hoorn, maandag 6 december 2010.

Vanmorgen heeft de politie in Den Helder een 18-jarige jongeman uit Den Helder aangehouden als verdachte van een straatroof op dinsdagavond 7 september in Hoorn.

De man wordt ervan verdacht dat hij die avond rond 21.00 uur op de Rijnweg een mobiele telefoon heeft gestolen van een 13-jarige meisje. Het ging om een BlackBerry die uit haar handen werd gegrist nadat de man eerst aan de groep waar het meisje stond had gevraagd of hij een SMS-je mocht sturen. Hij rende na de diefstal weg en verdween op een scooter. De verdachte is in verband met een nader onderzoek in verzekering gesteld.

Jongen aangehouden na dreiging naar buschauffeur

Hoorn, zondag 5 december 2010.

Rond 15.35 uur kreeg een buschauffeur van Connexion een conflict met een 18-jarige jongen uit Hoorn op de Maasweg. De jongen was ingestapt en had een muntstuk van twee euro neergelegd voor een kaartje van 1,50. Toen de chauffeur werd afgeleid door vier andere jongens, pakte de 18-jarige zelfstandig zijn wisselgeld uit het bakje van de chauffeur. Toen deze hier iets van zei ontstond er een kleine schermutseling waarbij de chauffeur door de jongeman werd uitgescholden en bedreigd. De chauffeur schakelde met behulp van een noodknop zijn collegas en de politie in. Tegen de verdachte is een proces-verbaal opgemaakt waarna hij is heengezonden.

Geen legitimatie

Alkmaar, zondag 5 december 2010.

Rond 16.30 uur zagen agenten op de Noorderkade dat een 48-jarige man uit Sint Pancras door het rode licht fietste. Om in dergelijke gevallen met vrucht een bekeuring uit te kunnen schrijven is sinds 1 september 2010 legitimatie verplicht. De legitimatieplicht bij overtredingen dateert overigens al van 1 januari 2005 maar werd door de politie niet altijd strikt gehanteerd. Dit resulteerde in teveel gevallen van het verstrekken van valse gegevens waardoor Justitie heeft besloten geen bonnen zonder legitimatie meer te accepteren. Nadat de verdachte iemand met zijn legitimatiebewijs naar het bureau had laten komen werd hij heengezonden met twee bonnen op zak; één wegens het fietsen door het rode verkeerslicht en één wegens het niet voldoen aan de identificatieplicht.

Geen drank na Sinterklaasfeest

Den Helder, zondag 5 december 2010.

De politie heeft tussen 19.30 en 21.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de Ravelijnweg in verband met de afloop van de pakjesmiddag c.q. avond. Daarbij bleek dat alle aangehouden en gecontroleerde automobilisten zich keurig hadden gedragen. Er werden 172 blaastesten afgenomen en niemand ging over de streep.

Snelheidscontrole

Den Helder, zondag 5 december 2010.

Tussen 15.00 en 18.00 uur heeft de politie de snelheid gecontroleerd van het verkeer op de Kanaalweg binnen de bebouwde kom. Van de 607 passanten reden er 83 sneller dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 75 km/u. Overtreders krijgen een acceptgirokaart thuis gestuurd.

Spookfactuur

De Zijpe, maandag 6 december 2010.

De wijkagent van Zijpe, Willem van Veen, heeft enkele signalen van inwoners ontvangen over de verzending van spookfacturen. Zo kreeg een vereniging in Oudesluis een factuur van ruim 295 euro met de omschrijving Office, Win, 10 NED, CD, Pro.

De factuur was verzonden vanuit Zweden en komt van een bedrijf genaamd Office Direct 24 te Amsterdam. Navraag bij dat bedrijf leerde dat het zou gaan om een aanbieding en dat er bij betaling een vertaalprogramma voor de computer geleverd zou gaan worden.

Office Direct 24 staat sinds september van dit jaar op de zwarte lijst van de Nederlandse Reclame Code. Tevens is het bedrijf een bekende van het Steunpunt Acquisitiefraude. De laatste drukke weken van het jaar bestaat de kans dat ondernemers en verenigingen deze aanbieding aanzien voor een factuur en tot betaling over gaan. Ik wil waarschuwen voor deze dubieuze praktijken, aldus Van Veen.