Wageningen Universiteit en Researchcentrum 6 dec 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: 068

Buitengewone leerstoel gericht op governance, cultuurhistorie en landschap

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft per 1 januari 2011 Dr.ir. Joks Janssen benoemd tot buitengewoon hoogleraar Ruimtelijke planning en cultuurhistorie. Het gaat hier om een zgn. Belvedere-leerstoel, een van de drie in Nederland. De TU Delft en de Vrije Universiteit kennen eveneens Belvedere-leerstoelen, die gericht zijn op het versterken van de aandacht voor de cultuurhistorische kwaliteiten van Nederland binnen de ruimtelijke ordening.

foto: Frank van Engelen

Enkele jaren geleden namen een aantal ministeries, in ruime zin betrokken bij ruimtelijke ordening en cultuurhistorie, het initiatief tot het versterken van cultuurhistorische waarden (cultuurlandschappen, monumenten, archeologie) in stad en platteland. Het ging daarbij om het zogeheten Belvedere-beleid van âbehoud door ontwikkelingâ. Een van de doelstellingen is het verspreiden en toegankelijk maken van kennis over cultuurhistorische waarden en het betrekken van die kennis bij gebiedsontwikkeling. In dat verband mochten de TU Delft, de Vrije Universiteit en Wageningen University elk een buitengewone hoogleraar aantrekken voor twee dagen per week.

Voor Wageningen ligt het accent van de leeropdracht op governance., Dat is de wijze waarop overheid, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties omgaan met cultuurhistorische waarden binnen ruimtelijke planprocessen. Uitgangspunt van governance is dat de overheid niet de enige partij is die sturend en coördinerend optreedt. De kern van de leeropdracht van prof. Joks Janssen is het verdiepen van het inzicht in de wisselwerking tussen de handelingen van overheden en die van andere partijen bij de omgang met het landschappelijk erfgoed in Nederland. Welke bestuurlijke, planologische en ontwerptechnische innovaties zijn nodig voor een meer ontwikkelingsgerichte en gebiedsgerichte benadering? Bijvoorbeeld bij het vinden van nieuwe economische functies of inrichtingen van landschappen. Of bij het gebruik van de culturele identiteit van gebieden als inspiratiebron of leidraad in de ruimtelijke planvorming..

Joks (Berlicum, 1975) studeerde cum laude af aan de TU Eindhoven op stadsplanning en stedelijk ontwerp. In 2005 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar de (re)constructie van het landschap in Zuidoost-Brabant in de periode 1920-2000. Janssen is senior stedenbouwkundig adviseur bij de provincie Noord-Brabant. Daarvoor was hij onderzoeker bij het Ruimtelijk Planbureau en bij Telos, Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken van de Universiteit van Tilburg. Joks Janssen is redacteur van het vakblad Stedebouw & Ruimtelijke Ordening (NIROV) en lid van de adviescommissie Stedenbouw (Stimuleringsfonds voor Architectuur).