Digitale vraagbaak over AOV voor ondernemers geopend

06/12/2010 16:00

Verbond Van Verzekeraars

Initiatief verzekeraars, KvK, PZO en FNV Zelfstandigen

Ondernemers en zelfstandigen (zzp-ers) die op zoek zijn naar onafhankelijke informatie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunnen vanaf vandaag de website www.verzekerenvoorzelfstandigen.nl raadplegen. De website is een gezamenlijk initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de Kamer van Koophandel, het Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen.

De site werd officieel geopend door Mei Li Vos, die als voormalig PvdA-kamerlid en één van oprichtsters van de vakbond AVV altijd heeft geijverd voor versterking van de positie van ZZP-ers. Mei Li Vos, nu zelf ZZP'er: ,,Deze site maakt ondernemers wegwijs in verzekeringsland. Met name arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn soms moeilijk te doorgronden. Dat deze site er nu is, met neutrale informatie, is pure winst''.

De site biedt antwoord op vragen als: is het wel nodig om je te verzekeren, wat kost dat, waar moet je op letten, welke vorm past het best bij mij en wat te doen bij wijziging van de situatie? Uit eerder onderzoek bleek een grote informatiebehoefte onder startende ondernemers over het risico op arbeidsongeschiktheid. Ongeveer de helft van zelfstandige ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering gesloten.

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde onlangs de toegankelijkheid van AOV verder te verbeteren, onder meer door actievere informatievoorziening en ook via verruiming van het zogeheten vangnet voor ondernemers die om medische redenen niet regulier zijn te verzekeren. De aanbevelingen van de SER worden door de leden van het Verbond gevolgd, bleek vorige maand uit een peiling onder de leden van het Verbond. Via de lancering van de website wordt nu ook de informatievoorziening verbeterd.

Voor algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond kwam het SER-advies niet als een verrassing, liet hij tijdens de lancering van de website weten. ,,Er leeft al langer de behoefte aan meer transparantie over de aov-markt. Goede informatie is essentieel voor een zelfstandige om tot een afgewogen keuze te komen.'' Samen met de KvK, PZO, FNV zelfstandigen is in kaart gebracht aan welke informatie een zelfstandige behoefte heeft. Dat is volgens Weurding goed uitgewerkt. ,,Deze site is van ons allemaal en voor ondernemers. Daar mogen we best trots op zijn''.

Esther Raats-Coster, voorzitter PZO en lid van de SER, zei het volgende bij de lancering van de site: "Objectieve voorlichting over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers is keihard nodig. Een site als deze helpt de zzp'er de keuze te maken die bij hem of haar past. PZO adviseert haar leden om een periodieke persoonlijke risico-analyse te maken, niet alleen bij aanvang van de onderneming maar ook tussentijds."

Ook Linde Gonggrijp (directeur FNV Zelfstandigen) is blij met de nieuwe site: 'de duurste verzekering is een verzekering die je niet gebruikt, omdat hij niet aansluit bij je situatie. Daarom is het ontzettend belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden, zodat je weet wat je kiest. Met deze site wordt een stap voorwaarts gezet om daarin te voorzien.'






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/