Rijksoverheid


Opening van de Maxima-centrale

Toespraak | 06-12-2010

Toespraak drs. Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, bij de opening van de Maxima-centrale (Electrabel GDF Suez), Lelystad, 6 december 2010

Dames en heren,

* Fijn om hier vandaag bij u te zijn. Op een historische plek. In 1969 opende prins Bernhard hier de eerste Flevocentrale. Destijds een baken van de nieuwe tijd, een symbool voor innovatie, en een katalysator van bedrijvigheid.

* Ik kan niet anders zeggen: de Maxima-centrale, spiksplinternieuw - is een waardige opvolger. Met deze hoogwaardige centrale zetten we een stap vooruit, op weg naar een zekere en schone energietoekomst.
* Felicitaties dus aan Electrabel GDF Suez!
* Ik vind het prachtig wat u hier tot stand heeft gebracht. Twee Stoom- en GasTurbines (STEG) met samen een productiecapaciteit van 880 Megawatt en een rendement van bijna 60%. Dat laatste is uniek in de wereld.

* U laat zien een leidende marktpartij te zijn. Daarmee zet u Nederland ook weer wat scherper op de kaart.
* Maar er is meer: met deze centrale maken we ook duidelijk dat gas niet is weg te denken uit onze toekomstige energiemix.
* Soms verliezen we gas een beetje uit het oog. Dan is het net alsof er alleen maar kolencentrales worden gebouwd. De realiteit is anders. Bijna stilletjes verrijzen er meerdere gascentrales: Sloe, Moerdijk, Europoort en Eemshaven. Bij elkaar hebben ze meer vermogen dan de vier kolencentrales...

* Dat is goed. Want gas is de schoonste fossiele brandstof. Op de korte termijn streef ik er naar de EU-klimaatdoelen voor 2020 op een zo efficiënt en goedkoop mogelijke manier te halen. Daar gaat de Maximacentrale bij helpen. Gas is namelijk de ideale back-up in de transitie naar een echt schone energiehuishouding.


* Nederland is goed gepositioneerd als het gaat om gas, al was alleen al om onze strategische ligging. Maar ook onze fijnmazige infrastructuur en hoogwaardige kennis draagt hieraan bij. De IEA (International Energy Agency) voorziet voor de periode 2008 tot 2035 een groei van 80% van het internationale handelsvolume in gas. De handel in LNG zal volgens deze prognose verdubbelen. Met andere woorden: hier liggen volop kansen voor het bedrijfsleven.
* Maar we moeten er wel voor zorgen dat we niet alleen van gas afhankelijk zijn. De bron van onze elektriciteit moet een evenwichtige mix zijn. Kolen en kernenergie leveren nog altijd een stabiele basis omdat ze betaalbaar en ruim beschikbaar zijn. Desalniettemin: gas is in Nederland niet weg te denken en levert de flexibiliteit die we nodig hebben. Denk daarbij voor de toekomst zeker ook aan groen gas.

* Terug naar de Maxima-centrale. Deze gaat bijdragen aan de leveringszekerheid in Nederland, maar ook in ons achterland. Ik wil dat internationale belang graag onderstrepen. De Noordwest-Europese markt is groot en verbindt de belangen van veel landen.
* Het is essentieel dat buitenlandse bedrijven zich in Nederland thuis voelen. Voordelen biedt ons land in veel opzichten: de geografische ligging, de mogelijkheden voor handel en opslag.
* Dat is door de eeuwen heen de kracht van Nederland. Die kracht wil ik ook inzetten voor energie.

* Nederland moet z'n plek in de internationale gasmarkt behouden en uitbouwen. Deze week publiceer ik een rapport dat de baten van NL als gasrotonde nog eens in beeld brengt. We hebben veel te bieden als gasrotonde en de baten zijn aanzienlijk. Maar ook in de toekomst willen we voorzieningszekerheid in Nederland en Noordwest-Europa garanderen en ook nog eens flink aan de gasrotonde blijven verdienen. Daarom zijn investeringen in bijvoorbeeld gasopslag en verbindingen met andere gaslanden (inclusief aanlandingsinstallaties voor LNG) van groot belang.
* Ook op de elektriciteitsmarkt zijn we een internationale speler. Zo is er voor Nederland een belangrijke rol weggelegd op de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt.

* Tot slot: laten we - als we over energie praten - niet alleen de korte, maar ook de lange termijn in ogenschouw nemen. Om op de lange termijn zeker te zijn van schone en betaalbare energie zullen we veel moeten investeren in onderzoek. Innovatie is hier het sleutelwoord. Electrabel GDF Suez is een bedrijf dat vooruit kijkt, pioniert en de grenzen van het technisch mogelijk almaar verlegt.
* Dat hebben we nodig om met vertrouwen naar de toekomst uit te zien. Ook om deze reden wil ik u nogmaals geluk wensen met de opening van de Maximacentrale.

* Dank u wel.

Bijlagen

Minister Verhagen opent innovatieve hoog-rendementcentrale

Met de opening van een moderne hoogwaardige gascentrale zet Nederland een stap op weg naar een zekere en schone energietoekomst. ...

Nieuwsbericht | 06-12-2010 | EL&I

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Zie ook


* Energie | Onderwerp | EL&I

* Gas | Onderwerp | EL&I

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051