Verplicht werkgevers arbeidsgehandicapten in dienst te nemen

06/12/2010 16:37

ABVAKABO FNV

Tijdens de presentatie van het boek 'bijzondere werknemers', pleitte Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey voor een werkgeversregeling die hen verplicht om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Het Kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen op de sociale werkvoorziening en mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk bij een reguliere werkgever aan de slag laten gaan.

"Ook wij zien dat graag gebeuren", vertelde Snoey tijdens een bijeenkomst in Den Haag, "maar de praktijk heeft ons de afgelopen jaren geleerd dat werkgevers uit zichzelf niet of nauwelijks bereid zijn om uit zichzelf mee te werken."

Vandaag hebben de FNV vakcentrale en vakbond Abvakabo FNV het boek 'bijzondere werknemers' gepresenteerd, waarin 21 mensen uit de sociale werkvoorziening hun persoonlijke verhaal vertellen. De FNV wil met het boek de mensen die werkzaam zijn in de sociale werkvoorziening een gezicht geven. Er wordt vaak over hen gepraat, maar veel te weinig met hen of door hen.

Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV vakcentrale overhandigde het boek aan de 21 mensen die hun levensverhaal hebben gedeeld in het boek. "WSW-er zijn, is geen keuze. Iedereen kan WSW'er zijn, of worden. Je familielid, je buurvrouw en en niet te vergeten jijzelf. Een beperking kun je immers hebben, maar ook krijgen. En dan wil je toch aan de slag blijven. Meewerken, meegenieten en meeverdienen. Gewaardeerd worden om je prestaties. En dat hebben de hoofdpersonen uit het boek namens alle 100.000 mensen in de sociale werkvoorziening prachtig verwoord in dit boek."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.