GroenLinks Breda

Vragen over bomenkap Teteringen Bouverijen

Maandag 6 december 2010, 07:58u - Sietzke Schokker

* bomenkap

* Teteringen Bouverijen

Hoewel GroenLinks Breda niet afwijzend staat ten opzichte van de gewijzigde plannen, vindt de fractie dat die plannen niet ten kosten mogen gaan van het groene concept en dat cultuurhistorische waardevolle groenstructuren net als in de oorspronkelijke plannen ingepast moeten worden. Bovendien vindt de fractie dat bomen niet gekapt moeten worden voordat er een bouwplan ligt.

Om hierover duidelijkheid te krijgen, zijn de volgende schriftelijke vragen aan het College van B & W gesteld:

Aan: het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Breda per mail verzonden

Datum: 6 december 2010

Betreft: Vragen ex. artikel 41 RvO omtrent de voorgenomen bomenkap in Teteringen Bouverijen

Geacht college,

Op 9 november heeft er in het kader van de partiële herziening van het bestemmingsplan Bouverijen-Woonakker een voorlichtingsavond in het Web plaatsgevonden. In deze herziening zijn de bebouwde vlakken ten opzichte van het oorspronkelijke plan vergroot en is het concept van een groen tapijt waarop verspreid verschillende woonterpen zouden komen te liggen losgelaten om een meer dorps bouwen mogelijk te maken. Het oorspronkelijke plan is destijds ontworpen om de ecologische waarden vanuit de Vuchtpolder via het ecologisch ingerichte park langs de Waterakkers en de groenstroken in de nieuwe woonwijk te verbinden met de natuurgebieden ten oosten van Teteringen. De groenstroken zouden zo ingericht worden dat er rust zou worden gecreëerd zodat deze voor insecten, kleine zoogdieren en vleermuizen als verbindingszone benut zou kunnen worden.

Ook is in het oorspronkelijke plan opgenomen dat de bestaande cultuurhistorische waardevolle groenstructuren van het Kerkeind en de Branderij in de groenstroken ingepast zouden worden. Wij waren dan ook verbaasd toen tijdens de voorlichtingsavond duidelijk werd dat ondanks het nog ontbreken van een stedenbouwkundige invulling van een groot deel van het gebied, toch al overgegaan zou worden tot het kappen van de bomen in verband met het deponeren van de grond die beschikbaar zal komen bij het realiseren van de Waterakkers.

Dit laatste gecombineerd met het loslaten van het oorspronkelijke groene concept leidt tot de volgende vragen:

1. Het oorspronkelijke ecologische concept was destijds mede het gevolg van de uitgevoerde Milieueffectrapportage. Kan het College aangeven of het nieuwe plan aan de MER getoetst is? Zo ja, wat zijn de resultaten van deze toetsing?

2. Ziet het College nog alternatieve mogelijkheden om de noodzakelijke maatregelen die in het oorspronkelijke ecologische concept opgenomen waren op een andere manier in het nieuwe plan vorm te geven? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

3. Is het College bereid te onderzoeken of het storten van de grond zodanig kan gebeuren dat er nog niet tot kap van de bomen overgegaan hoeft te worden?

4. Kan het College aangeven of de inpassing van de cultuurhistorisch waardevolle groenstructuren van het Kerkeind en de Branderij, net zoals in het oorspronkelijke plan, als uitgangspunt meegenomen kan worden bij de verdere stedenbouwkundige invulling van de wijk?

Met vriendelijke groet,

namens de fractie van GroenLinks Breda, S. Schokker