Gemeente Meppel


Ammoniaklek vleeswarenbedrijf Aarnink gedicht

06-12-2010 -
Het ammoniaklek bij vleeswarenbedrijf Aarnink is gedicht. De afzetting rondom het bedrijf is opgeheven. De waarden van de ammoniakconcentratie in de lucht is zo klein dat het geen gevaar heeft gevormd voor de volksgezondheid.
Omstreeks 13.00 uur heeft de brandweer gemeld dat het lek in de ammoniaktank is gedicht. Daarmee is ook de afzetting van het gebied opgeheven. Van strafbare feiten is niets gebleken. Om die reden doen zowel politie als Arbeidsinspectie geen nader onderzoek. Omdat in eerste instantie geen waarden bekend waren, is uit voorzorg het advies gegeven om niet het gebied in te gaan en ramen en deuren te sluiten. Vanaf de melding rond 10.00 uur heeft de brandweer metingen verricht, waarbij de waarden steeds onder de kritische grens zijn gebleven, waardoor geen gevaar voor de volksgezondheid te vrezen was.

Testalarm
Om verwarring te voorkomen met het maandelijkse proefalarm op de eerste maandag van de maand is deze uitgeschakeld. Vanwege de korte tijd tussen het incident en het middaguur was het niet mogelijk dit alleen voor Meppel te doen. Daarom is in de gehele provincie Drenthe de sirene niet afgegaan.

Informatie voor direct-omwonenden en bedrijven
Medewerkers van de gemeente Meppel zullen bedrijven in het afgesloten gebied vanmiddag bellen om een toelichting te geven op het incident. Omwonenden van het afgesloten gebied ontvangen een brief van de gemeente.