Inspectie v/h Onderwijs

scheepvaart en luchtvaart goede start

Diploma's in scheepvaart en luchtvaart goede start

2 december 2010

Het mbo-diploma in de scheepvaart en luchtvaart is een goede start in de sector. Het wordt door werkgevers gewaardeerd omdat het voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een werknemer en omdat het de basis is voor internationale certificaten.

Wel vragen de examenkwaliteit en onduidelijkheden in de kwalificatiedossiers om verbetering. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar de waarde van de diploma's in beide sectoren.

De inspectie onderzocht in 2009 en 2010 de waarde van de diploma's in de koopvaardij, waterbouw, visserij, binnenvaart en luchtvaart. Het gaat dan om studenten die opgeleid worden tot bijvoorbeeld stuurman, schipper, baggeraar, werktuigkundige of vliegtuigmonteur. Het onderzoek concludeert dat de diploma's gewaardeerd worden door de branche. Gediplomeerden voldoen aan de eisen die aan een beginnend beroepsbeoefenaar worden gesteld. In de luchtvaartsector geldt het als een goede start voor verdere groei in het onderhoudsberoep, in de scheepvaart is het de toegang tot de internationale vaarbevoegdheidsbewijzen. Er zijn twee belangrijke factoren die de waarde negatief kunnen beïnvloeden; de examenkwaliteit voldoet niet in alle gevallen en het is soms onduidelijk of de wettelijke beroepsvereisten verwerkt zijn in de kwalificatiedossiers en eindtermdocumenten.

De wettelijke beroepsvereisten in de luchtvaart en scheepvaart volgen uit internationale regelgeving. De vereisten zijn soms onvoldoende opgenomen in kwalificatiedossiers. Het is de taak van de kenniscentra in de branche om ervoor te zorgen dat dit wel gebeurt. De examenkwaliteit is bij 11 van de 19 scheepvaartopleidingen voldoende en bij 7 van de 11 luchtvaartopleidingen. Dit beeld komt overeen met het landelijke beeld dat de inspectie constateert in het examenverslag MBO 2009. En ook voor de luchtvaart en scheepvaart geldt, dit is niet voldoende, de examenkwaliteit moet omhoog. De onderwijsinstellingen moeten hiervoor zorgen. De inspectie onderzoekt over een jaar of dat gebeurd is.