Gemeente Sneek


aed's uit aan wijkverenigingen

Wethouder Ekhart reikt vier AED's uit aan wijkverenigingen

Sinds 2008 stimuleert de gemeente Sneek de verspreiding van AED-apparaten. Sport- en wijkverenigingen kunnen een AED (automatische externe defibrillator) van de gemeente krijgen, op voorwaarde dat zij zelf de onderhouds- en opleidingskosten van de vrijwilligers betalen. Hiernaast vervult het Antonius ziekenhuis een centrale rol bij de uitvoering van dit beleid: zij verzorgen de eerste training van de vrijwilligers en houden een database bij van vrijwilligers die een AED kunnen bedienen. Zo is er dus sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen.

(AED 220.jpg)

Huidige stand van zaken

Vorig jaar heeft de gemeente al zeven AED's verstrekt, en dinsdag 7 december reikt wethouder Ekhart nog vier AED's uit aan wijkverenigingen. Dit vindt plaats op het Waltaplein in het stadhuis van 12.30 tot 13.30 uur.

In januari zijn er nog twee wijkverenigingen die een tiental vrijwilligers laat trainen, waarna ook aan hen een AED zal worden verstrekt. De gemeente verwacht dat er in de loop van 2011 nog enkele wijkverenigingen zullen volgen, waarmee het totaal uit komt op circa 15 AED's. Dit laatste is 75% van de doelstelling om 20 AED's te hebben op belangrijke plekken in de gemeente.

Burgernet

Vanaf januari 2011 start het Antonius ziekenhuis met een pilot rond AED-meldingen en Burgernet. Burgernet is het alarmeringssysteem dat nu al door de politie wordt gebruikt. Koppeling van Burgernet aan de melding voor het gebruik van een AED betekent dat vrijwilligers een melding krijgen dat iemand een hartstilstand heeft, gelijktijdig met de melding bij het noodnummer 112. Dit moet ertoe leiden dat vrijwilligers veel sneller ter plaatse zijn, hetgeen uiteraard voor het slachtoffer alleen maar positieve effecten heeft.

De verwachting is ook dat deze technische ontwikkeling ertoe kan leiden dat de werving van vrijwilligers makkelijker wordt, omdat het hele proces veel efficiënter zal kunnen verlopen.

iedere seconde telt...

Bij personen die een hartstilstand krijgen zijn de eerste 6 minuten cruciaal: de kans op overleving na een hartstilstand daalt elke minuut met 10%. Met andere woorden: wanneer iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd dan stijgt de overlevingskans met 50- 70%.