Ministerie van Defensie



Tweede lichting Redeployment Taskforce aan de slag

6 december 2010, 17.05 uur

Een container met Nederlands materieel wordt op de aanhanger van een Afghaanse vervoerder geplaatst. De tweede lichting van de Redeployment Taskforce (RDTF), de eenheid die het Nederlandse materieel uit Afghanistan haalt, gaat vanaf vandaag aan de slag onder leiding van luitenant-kolonel Robin Schoonen. Brigadegeneraal Jan Broeks droeg op Kandahar Airfield het commando over. De symbolische overdracht van het commando door brigadegeneraal Broeks (r.) aan luitenant-kolonel Schoonen.

De eerste RDTF-lichting bestond uit ongeveer 700 militairen en hield zich met name bezig met het inpakken en transportgereed maken van containers en voertuigen. Daarnaast hebben deze militairen de bases Deh Rawod en Tarin Kowt overgedragen aan de coalitiepartners. Deze groep is nu afgelost door ongeveer 20 personen op Kamp Holland Tarin Kowt en rond de 90 op Kandahar Airfield. Deze RDTF2 concentreert zich op de transporten van het laatste materieel via de lucht en het water.

450 containers

Nog zo'n 150 containers en 30 voertuigen worden tot eind januari vanuit Tarin Kowt naar Kandahar getransporteerd. Samen met de circa 300 containers en 160 voertuigen die al in de hoofdstad van de gelijknamige provincie zijn, moet dit materieel vervolgens nog op gecontroleerde wijze naar Nederland worden vervoerd.

Air Task Force

Een containerheftruck plaatst een container kort voor vertrek op een Afghaanse oplegger.

Op Kandahar Airfield is de RDTF2 druk met het inpakken en afvoeren van de goederen van het helikopterdeel van de Air Task Force. De Air Task Force ondersteunt de ISAF-uitzending nog steeds vanaf Kandahar Airfield. Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen verkennen bijvoorbeeld routes met het luchtverkenningsysteem RecceLite, om zo voortijdig geïmproviseerde explosieven te ontdekken.

Tot slot wordt ook het materieel dat de RDTF zelf gebruikt weer terug naar Nederland gaan. Volgens de planning moet al het materieel en personeel in mei weer terug zijn in Nederland.

Achtergrondinformatie

* Redeployment Task Force