Gemeente Capelle a/d IJssel

Bijeenkomst over Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling drukbezocht

''Hoe kan het nou dat een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling nodig is. Er zijn toch al allerlei instanties bezig met deze problematiek, zoals het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld, de politie, het Centrum voor Jeugd en Gezin?'' Zo opende burgemeester Koen donderdag 2 december in de raadzaal de bijeenkomst over de invoering van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

''Hoe kan het nou dat een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling nodig is. Er zijn toch al allerlei instanties bezig met deze problematiek, zoals het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld, de politie, het Centrum voor Jeugd en Gezin?''

Bijeenkomst meldcode huiselijk geweld

Zo opende burgemeester Koen donderdag 2 december in de raadzaal de bijeenkomst over de invoering van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Hij sprak daarna de hoop uit dat de Meldcode een bijdrage gaat leveren aan een betere afstemming tussen de verschillende betrokken organisaties en daarmee zorgt voor het terugdringen van deze geweldsoorten, die op grote schaal voorkomen in onze samenleving.

Ruim zestig professionals die in onze gemeente beroepsmatig met kinderen of volwassenen werken lieten zich tijdens de bijeenkomst informeren over het werken met de Meldcode.

Meldcode huiselijk geweld drukbezocht

Volgend jaar zomer wordt de Meldcode wettelijk verplicht voor organisaties, instellingen en zelfstandige beroepskrachten werkzaam in de (jeugd)gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie en politie. De gemeente heeft als taak deze partijen goed te informeren en te motiveren volgens de Meldcode te gaan werken.

Het college van B&W besloot al eerder in juni van dit jaar dat vanaf 1 januari 2012 de Meldcode als subsidievoorwaarde wordt opgenomen in beschikkingen voor de door ons gesubsidieerde instellingen uit de sectoren waarvoor de Meldcode verplicht wordt.

Meldcode = stappenplan
De Meldcode is een stappenplan met afspraken dat aangeeft hoe omgegaan dient te worden met het signaleren en melden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Doel van de Meldcode is om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan.

Vervolg
De komende maanden moeten de partijen waarvoor de Meldcode verplicht wordt, nagaan welke afspraken binnen hun organisatie nodig zijn en deze vastleggen. Verder heeft de gemeente de deelnemers voorgesteld om binnen een paar maanden een vervolgbijeenkomst te organiseren, om na te gaan hoe men de afspraken het beste op elkaar kan afstemmen.