Politiebond ACP

6 december 2010

Vraag en antwoord over pensioenen ABP

Een reportage van het tv-programma 'Reporter' over pensioenfondsen (zaterdag 27 november) en het nieuws over bevriezing van het ABP pensioen plus een lichte (0,1%) stijging van de basispremie, hebben tot vragen onder ACP'ers geleid. Het pensioenfonds ABP kwam met een overzicht van de veelgestelde vragen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen, neem dan contact op met het pensioenfonds ABP. ACP-leden kunnen zich bovendien ook nog altijd aanmelden voor de zogenoemde pensioenspreekuren die de ACP op woensdag 19 januari en dinsdag 1 februari samen met het ABP organiseert. Een pensioenspecialist van het pensioenfonds ABP geeft dan informatie over jouw persoonlijke pensioensituatie, waardeoverdracht, de gevolgen van stoppen met werken of uitleg over Mijn ABP. Meer informatie over bevriezing van de ABP-pensioenen en de premieverhoging per 1 januari 2011 vind je ook in een persbericht van het ABP. Dit persbericht kun je onderaan dit artikel als pdf-bestand downloaden.

Er komen steeds meer gepensioneerden en minder deelnemers. Vaart het ABP op een ijsberg af?

"Het is waar dat er tegenover meer gepensioneerden in de toekomst minder actieve deelnemers staan. Dat geldt ook voor het ABP. Maar het is niet zo dat daardoor de pensioenregeling in gevaar komt. Gepensioneerden hebben immers zelf, samen met hun werkgever, gespaard voor hun eigen pensioen. ABP vermeerdert dat met opbrengsten uit beleggingen. Het is dus niet zo dat de pensioenregeling wordt betaald, zoals de AOW wordt gefinancierd. Daar betalen de werkenden van nu via hun premie direct de AOW-uitkering van de 65-plussers van vandaag. We noemen dat een omslagsysteem. De verhouding actieven-gepensioneerden is dus geen probleem voor de pensioenfondsen. Belangrijk daarbij is wel dat het rendement dat ABP boekt op beleggingen op peil blijft. Vanaf 1992 boekt ABP een gemiddeld rendement van 7 procent en dat is voldoende."

Heeft het ABP de afgelopen jaren onvoldoende en op te geruststellende toon gecommuniceerd?

"Wat het ABP zich aantrekt, is het feit dat het fonds er in de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd is om deelnemers duidelijk te maken dat aan pensioen risico's kleven. Dat heeft er toe geleid dat mensen vertrouwen hebben verloren. ABP investeert daarom in betere en meer transparante communicatie."

Heeft de overheid bij het ABP een greep in de kas gedaan?

"Nee, het is niet zo dat de rijksoverheid miljarden heeft `geroofd' uit de pensioenpot van het ABP. Het is een genuanceerder verhaal. De jaren tachtig en negentig kenmerkten zich door economische crisis en tekorten bij de overheid. Feit is dat de overheid in die tijd een lagere premie betaalde. Dat kon in het begin ook, maar de overheid is daar te lang mee door gegaan. Dat was geregeld in de wet. De premie werd overigens niet alleen bij ABP, dat toen nog onderdeel was van de overheid, maar ook bij andere pensioenfondsen verlaagd. Maar tegenover die verlaging van de pensioenpremie stonden ook andere zaken. Zo betaalden ook werknemers minder premie en werd bijvoorbeeld de VUT-regeling verbeterd. Daardoor konden ouderen eerder met pensioen (vervroegd uittreden), zodat jongeren (massale jeugdwerkloosheid) hun plaatsen op de arbeidsmarkt konden innemen. Dat is de context bij de premieverlaging uit die periode."

Had het ABP er nu financieel beter voor gestaan als die premie in de jaren negentig niet was verlaagd?

"Misschien wel, maar het is ook zo dat ABP bij de start als private pensioenstichting in 1996 goed uitgerust van start is gegaan. De premie is toen fors verhoogd en werknemers en werkgevers hebben er voor gezorgd dat er voldoende geld in kas was om aan de opgebouwde pensioenaanspraken te kunnen voldoen. Het ABP bevindt zich ook niet in een slechtere financiële situatie dan andere grote pensioenfondsen."
---