Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Wilders, Kortenhoeven en Van Vliet over de recente ontmoeting tussen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de Nederlandse ambassadeur in de Islamitische Republiek Iran > Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Dikkers over actie Stop Aids Now over mogelijke gevaar voor 180.000 HIV geïnfecteerde mensen die afhankelijk zijn van Nederlandse hulpgelden

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Dikkers over actie Stop Aids Now over mogelijke gevaar voor 180.000 HIV geïnfecteerde mensen die afhankelijk zijn van Nederlandse hulpgelden

Kamerbrief | 6 december 2010

Geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Dikkers over de actie van onder andere Stop Aids Now. Deze vragen werden ingezonden op 2 december 2010 met kenmerk 2010Z18339.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

Ben Knapen

Antwoorden van de heer Knapen, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Dikkers (PvdA) over de actie van onder andere van Stop Aids Now over het mogelijke gevaar voor 180.000 HIV geïnfecteerde mensen die afhankelijk zijn van Nederlandse hulpgelden

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de website www.aidshulpmoetblijven.nl ?

Antwoord

Ja

Vraag 2

Zo ja, wat is uw oordeel over deze website?

Antwoord

Ik begrijp dat het Aids Fonds een kwantitatieve schatting heeft willen maken om aandacht te vragen voor de consequenties van bezuinigingen op HIV/Aids. Het klopt dat bezuinigingen mensen raken maar de directe vertaling van bezuinigingen naar mensenlevens vind ik onzuiver.

Vraag 3

Klopt het op de site genoemde aantal van 180.000 mensen die afhankelijk zijn van Nederlandse hulp bij het financieren van HIV medicatie?

Vraag 4

Zo ja, hoe zorgt u ervoor dat deze mensen hun HIV medicatie kunnen blijven krijgen?

Vraag 5

Zo nee, om hoeveel mensen gaat het dan?

Antwoord

Het genoemde aantal is niet te relateren aan de Nederlandse hulp. Nederland draagt via het GFATM bij aan aidsbehandeling. 60% van de financiering door het GFATM komt ten goede aan aidsbestrijding. Van dat bedrag is de helft bestemd voor behandeling. Maar slechts een deel van de behandelingskosten is bestemd voor aidsmedicatie. Het is dus niet met exactheid te zeggen hoeveel mensen `afhankelijk zijn' van Nederlandse hulp voor HIV medicatie.

Vraag 6

Kunt u garanderen dat de mensen die afhankelijk zijn van Nederlandse steun voor het verkrijgen van hun HIV medicatie, verzekerd zijn van continuering van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van medicijnen?

Antwoord

Nederland steunt de verstrekking van HIV medicatie middels een bijdrage aan het GFATM. Voor 2011 heb ik een bijdrage voorzien van EUR 40 mln. Ook via de Europese Commissie draagt Nederland bij aan het GFATM met een bedrag van ruim EUR 5 miljoen per jaar.

Nederland is uiteraard niet de enige donor van het GFATM. Tijdens de middelenaanvulling bijeenkomst in oktober jongstleden is in totaal USD 9,1 miljard toegezegd. Het GFATM verwacht nog USD 2,6 miljard van donoren die zich nog moeten beraden over hun bijdragen. Met dit totale bedrag kan de financiering van de bestaande programma's worden voortgezet.

Vraag 7

Bent u bereid alle voorbereidingen op de voorgenomen bezuinigingen op het HIV/Aidsbeleid aan te houden totdat de Kamer zich kan uitspreken over de bezuiniging?

Antwoord

Pas na vaststelling van de begroting van Buitenlandse Zaken ga ik het beleid uitvoeren.