Simpel snijden in kunstbegroting is artistieke vernieling

06/12/2010 18:05

FNV KIEM (Oud)

Rigoureus en desastreus. Zo beoordeelt FNV KIEM het voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur om culturele instellingen die te weinig publiek trekken geen subsidie meer te geven. Kunst dient in de ogen van FNV KIEM niet alleen om volle zalen te trekken, maar er moet ook gelegenheid zijn om het experiment aan te gaan.

FNV KIEM-voorzitter Joke Hubert: "In een cultuursector die nog niet de omslag heeft gemaakt naar privatisering en sponsoring, en daar dus nog niet op is ingericht, leidt simpel snijden in de kunstbegroting tot vernieling van de artistieke kwaliteit."

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de staatssecretaris dat 'artistieke kwaliteit alleen' niet genoeg is als criterium voor het verstrekken van cultuursubsidies. FNV KIEM acht het moment en de markt niet rijp voor een 'cultuuromslag, een herijking', zoals Zijlstra het in zijn brief formuleert.

Hubert: "Als je alleen maar snijdt dan sla je de sector knock out, terwijl een verantwoordelijke overheid kunstenaars ook handvatten moet bieden zodat zij de overstap kunnen maken naar een geprivatiseerde sector."

FNV KIEM vindt het streven naar meer privatisering ofwel particuliere financiering een slecht idee op een moment dat de markt in het nadeel werkt van de kunstenaars. FNV KIEM komt deze week met een eigen voorstel.





http://www.fnv-kiem.nl