Gemeente Almelo

Voorlopig geen gratis identiteitskaart, maar bezwaar maken tegen kosten hoeft niet

6 december 2010 - Het is niet nodig bezwaar te maken tegen de kosten van een identiteitskaart.

Identiteitskaart
Volgens het Gerechtshof in Den Bosch mogen gemeenten geen kosten berekenen voor een identiteitskaart. Maar omdat eerst de Hoge Raad hierover moet beslissen, blijft de ID-kaart in Almelo voorlopig 42.85 euro kosten. Als de Hoge Raad de uitspraak van het Hof volgt, krijgen inwoners die vanaf 7 oktober een ID-kaart hebben aangeschaft hun geld terug. Ze hoeven dus niet eerst bezwaar te maken.

Overheidsbelang voorop
Volgens het Gerechtshof in Den Bosch wordt de identiteitskaart enkel aangeschaft om zich te kunnen legitimeren en niet voor privé-gebruik. Het overheidsbelang staat dus voorop en daarom mag de overheid geen kosten (leges) berekenen. Wanneer de Hoge Raad de zaak behandelt, is nog niet bekend.

Leges terugbetalen
Om reeds betaalde leges achteraf terug te kunnen krijgen, moet bezwaar gemaakt worden tegen de leges. Als de Hoge Raad het eens is met de redenering van het Hof, dient de Gemeente Almelo iedereen die bezwaar heeft gemaakt de leges terugbetalen.

Geen bezwaar
Zolang er geen uitspraak is van de Hoge Raad, zouden inwoners bezwaar en/of beroep moeten instellen om te zorgen dat recht op terugbetaling van leges blijft bestaan. De gemeente Almelo kiest er echter voor om niet met bezwaren te gaan werken. Als de Hoge Raad het eens is met de redenering van het Hof, krijgen de inwoners die vanaf 7 oktober 2010 een ID-kaart hebben aangeschaft, de door hun betaalde leges terug. Om voor eventuele teruggaaf in aanmerking te komen hoeven inwoners van Almelo niets te doen.