Raad van State


maandag 6 december 2010
10.00 uur
Zitting over de vergunningen die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor de elektriciteitscentrales van Electrabel en E.On op de Maasvlakte. Beide centrales wekken elektriciteit op door middel van het verstoken van kolen en biomassa. Voor Electrabel gaat het om een nieuwe centrale, E.On wil zijn centrale uitbreiden met een nieuwe productie-eenheid. De vergunningen zijn nodig omdat de elektriciteitscentrales in de buurt liggen van de beschermde natuurgebieden 'Voornes Duin', 'Solleveld & Kapittelduinen' en 'Duinen Goeree & Kwade Hoek'. Greenpeace, de Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederatie Zuid Holland en de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne komen tegen de vergunningen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De organisaties voeren aan dat de beschermde duingebieden op dit moment al last hebben van hoge stikstofconcentratie in de lucht. Door de uitbreiding van de centrale van E.On en een nieuwe centrale voor Electrabel zal de uitstoot van stikstof op het duingebied alleen maar toenemen, zo vrezen de organisaties. Verder zijn zij ook bang voor de extra uitstoot van fluoriden en bromoform. Ten slotte vinden zij de zogenoemde passende beoordeling gebrekkig die het provinciebestuur heeft verricht naar de gevolgen van de elektriciteitscentrales voor de omgeving. Zie ook de zaak met zaaknummer 201001056/1 die de Raad van State dinsdag 7 december om 10.00 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat over de bouwvergunning voor de uitbreiding van de elektriciteitscentrale van E.On. Verder behandelt de Raad van State op 7 december om 11.15 uur de zaken met zaaknummers 200808574/1 en 200808317/1. Die zaken gaan over een andere natuurbeschermingswetvergunning voor E.On. (zaaknummers 200901310/1 en 200901311/1)

10.00 uur

Zitting over de vergunning die de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan Unimills voor het lozen van afvalwater op de Oude Maas. Dit bedrijf houdt zich bezig met het raffineren en modificeren van eetbare oliën en vetten, de productie van additieven voor de voedingsmiddelenindustrie en de productie van biodiesel. Het hele bedrijf bestaat uit vijf aparte, kleinere bedrijven die zijn gevestigd aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. De Stichting Natuur en Milieu vindt dat in de vergunning te ruime normen zijn opgenomen voor de lozing van fosfaat. Ook zou het afvalwater een te hoge concentratie zwevende deeltjes mogen bevatten. Ten slotte is de stichting van mening dat in de vergunning een monitoringsprogramma had moeten worden opgenomen. Daarom komt de stichting tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001362/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om een vrijstelling te verlenen voor de aanleg van 80 parkeerplaatsen op een perceel tegenover de Mereveldseweg in Utrecht. Het congres- en evenementenbureau 'Boerderij Mereveld' had om de vrijstelling verzocht. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling geweigerd omdat zij het terrein graag wil houden zoals het nu is. Bovendien zou aanleg van de parkeerplaatsen leiden tot onaanvaardbare toename van verkeer- en parkeeroverlast. Boerderij Mereveld is het hier niet mee eens. Volgens het evenementenbureau heeft de gemeente eerder toegezegd mee te werken aan de aanleg van het parkeerterrein. De rechtbank stelde het bureau in april 2010 echter in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004985/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend voor de bouw van een bedrijfsgebouwencomplex van 25.000 m2, een bijbehorende parkeergarage en paviljoen en een overdekte expeditiestraat aan de Vierhavensstraat in Rotterdam. Aldi, D-winkels en Bas van der Heijden B.V. vrezen dat in één van de panden een 3.000 m2 grote Albert Heijn wordt gevestigd. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in april 2010 dat de bouwvergunning geen betrekking heeft op de bouw van een supermarkt, maar alleen op de bouw van het bedrijfsgebouwencomplex zelf. De rechtbank oordeelde daarom dat de winkels geen belanghebbende zijn in de procedure en dat het gemeentebestuur hen daarom niet-ontvankelijk had moeten verklaren. Omdat dat niet is gebeurd, heeft de rechtbank het besluit van het gemeentebestuur op de bezwaren van de winkels, vernietigd. D-winkels en Bas van der Heijden kunnen zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak van de Raad van State van juli 2010 over het bestemmingsplan 'Vierhavensstraat en omgeving'. Deze uitspraak met zaaknummer 200903773/1 is te vinden op de site. (zaaknummer 201004993/1)

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Heusden van het bestemmingsplan 'Ei van Drunen'. Het plan maakt het mogelijk de infrastructuur ten noorden van de A59 en het onderliggende wegennet aan te passen. Volgens de gemeenteraad is de verkeerssituatie op deze plek zeer complex. Daarom is besloten het zogenoemde 'Ei van Drunen' bij afrit 42 op de A59 aan te sluiten op de Spoorlaan. Afrit 41 komt dan te vervallen. Verder worden de rijbanen aan de zuidzijde van de A59 met elkaar verbonden en komt er een parkeerterrein met een transferium. Een groot aantal bedrijven en bewoners van het industrieterrein De Meeuwart in Elshout is het hier niet mee eens en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de gemeenteraad geen rekening heeft gehouden met het verkeer van en naar het industrieterrein. Verder hadden naar de mening van de bewoners hun percelen op het industrieterrein opgenomen moeten worden in het bestemmingsplan. (zaaknummer 201003681/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.