Dura Vermeer Gijmink in Goor

Goor - 06 december 2010

Start bouw 57 energiezuinige en -neutrale PCS-woningen Gijmink in Goor

Dura Vermeer Bouw Hengelo is binnen de wijkvernieuwing van de wijk `t Gijmink in Goor gestart met de bouw van bijzonder duurzame woningen.

Deze energieneutrale proloog in de regio Twente wordt ontwikkeld en gerealiseerd door Woningstichting Viverion en Dura Vermeer Bouw Hengelo en past geheel in de visie van de beide partijen die hoog inzetten op duurzaamheid. Er worden 57 woningen gerealiseerd, waarvan 6 passieve woningen en 2 passieve energieneutrale woningen. Deze 2 energieneutrale woningen zijn de eerste woningen binnen het energieneutrale pact van Vereniging WoON. Daarin hebben een aantal Twentse woningcorporaties zich gecommitteerd aan de realisatie van 50 energieneutrale woningen.

Hét voorbeeld van duurzame woningbouw: 't Gijmink te Goor Viverion en Dura Vermeer Bouw Hengelo ontwikkelen en realiseren zeer duurzame huizen in Goor. Er worden 57 woningen gerealiseerd, welke alle veel energiezuiniger worden uitgevoerd dan de wetgeving vraagt. De woningen zijn gebaseerd op het PCS-bouwconcept van Dura Vermeer, dat met de PCS Hybride een zeer duurzame uitvoering kent. Het plan is uitgewerkt met de partners: BDC architecten, Schreuders Bouwtechniek en Adviesbureau Nieman.

Duurzaam op verschillende niveaus
De 57 woningen worden met verschillende energiepakketten uitgevoerd en hebben daarmee variërende energie prestatie coëfficiënten (EPC). Onderstaand het overzicht van de woningen met toegepaste energiepakketten:


- Pakket 1 bestaande uit 16 woningen;
Met een EPC van 0,60 - 0,65 voorbereid op de nieuwe EPC-eis.
- Pakket 2 bestaande uit 15 woningen;
Met een EPC van
- Pakket 3 bestaande uit 8 woningen;
Met een warmtepomp en balansventilatie en daarmee zeer lage EPC van 0,2 tot 0,3;
3 van deze woningen worden voorzien van 10 m2 PV-panelen.
- Pakket 4 bestaande uit 8 passieve woningen; 2 daarvan zijn energieneutraal (EPC=0)
Van de 8 woningen krijgen 6 woningen het passieve keurmerk.

Energiebesparende maatregelen combineren met duurzaam energieverbruik Hiermee gaan Viverion en Dura Vermeer een duidelijke stap verder dan de geldende norm. Enerzijds wordt daarbij gebruik gemaakt van energiebesparende maatregelen (passiefhuistechnologie met o.a. materiaalkeuze, isolatie, oriëntatie van de woning op het zuiden en luchtdicht bouwen). Anderzijds staat duurzaam energiegebruik centraal (gebruik van o.a. vraaggestuurde ventilatie, warmtepomp). Door de combinatie van energiebesparing en duurzaam energiegebruik kan in enkele woningen een CO2-reductie van circa 100% worden behaald (energieneutraal).