Ruim 90 procent van Nederland stuurt kerstkaarten

06/12/2010 08:18

Greetz

Uit het jaarlijkse kerstonderzoek van Greetz blijkt:

RUIM 90 PROCENT VAN NEDERLAND STUURT KERSTKAARTEN

Ouders krijgen evenveel kerstkaarten als buren

Amsterdam, maandag 6 december -Sinterklaas heeft het land nog maar net verlaten of de eerste kerstkaarten worden alweer verstuurd. Ook dit jaar versturen Nederlanders weer massaal kerstkaarten. Ruim negen op de tien Nederlanders zijn van plan een kerstkaart te sturen, waarvan 90 procent in ieder geval zijn vrienden fijne feestdagen wenst. Nederlanders sturen hun ouders opmerkelijk genoeg even vaak kerstkaarten als de buren (60%). Dit blijkt uit het jaarlijkse kerstonderzoek van online wenskaartenservice Greetz, uitgevoerd door Panelwizard onder 550 Nederlanders. De BN'er die dit jaar de meeste kerstkaarten verdient, is volgens bijna een kwart van de Nederlanders Koningin Beatrix, gevolgd door Andre Rieu (17%) en Sven Kramer (13%), die zijn derde plek deelt met premier Rutte (13%).

Bijna één op de drie Nederlanders stuurt naast familie en vrienden ook zijn collega's een kerstkaart. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt doen dit jaar extra veel moeite om indruk te maken op hun baas. Vijftien procent stuurt zijn baas een kerstkaart, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit terwijl Nederlanders gemiddeld juist minder vaak een kaartje naar de baas sturen (gedaald tot gemiddeld 8%).

Kerstkaart voor de rest van je leven

Voor het maken en versturen van kerstkaarten trekken de meeste Nederlanders één tot twee uur uit (32%). Bijna een kwart van de Nederlanders besteedt hier drie tot vier uur aan en één op de twintig reserveert zelfs een hele week. Deze kerstkaarten die mensen ontvangen, worden in de meeste gevallen tot en met oud en nieuw bewaard (42%). Eén op de drie Nederlanders bewaart de kerstkaarten echter minimaal een jaar. "Kerstkaarten brengen een bijzondere emotie over van de verzender naar de ontvanger. Hierdoor is het begrijpelijk dat zo'n groot percentage Nederlanders zijn kerstkaarten minimaal een jaar bewaart. Bijna acht procent behoudt de wenskaarten zelfs de rest van zijn leven," aldus Johan van Vulpen, mede-oprichter en directeur van Greetz.

Mannen worden creatiever

Hoewel de meeste kaartjes nog steeds bij warenhuizen worden gekocht (40%), worden er online ook steeds meer echte kaarten besteld en verstuurd. Sinds vorig jaar is dit aantal met veertig procent gestegen. Verder maakt bijna een kwart van de Nederlanders hun kerstkaarten helemaal zelf. Hoewel het vooral vrouwen zijn die dit doen (26%), zijn mannen (21%) in vergelijking met vorig jaar (16%) ook creatiever geworden en maken zij zelf hun kerstkaarten. "Het versturen van een persoonlijke kerstkaart die niemand anders heeft, is uiteraard het leukst. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de verzender. Zo blijkt uit het onderzoek dat, naast een persoonlijke boodschap in de kaart (70%), een zelf ontworpen kerstkaart het meest wordt gewaardeerd (48%)," aldus Van Vulpen. De online wenskaartenservice verwacht dit jaar met kerst ruim één miljoen kaarten te versturen.

Beatrix regeert

De kerstdagen zijn een goed moment om mensen een hart onder de riem te steken. De BN'er die dit jaar de meeste kerstkaarten verdient is volgens bijna een kwart van de Nederlanders Koningin Beatrix, wiens privileges en verantwoordelijkheden mogelijk worden afgenomen door het nieuwe kabinet. Andre Rieu, die werd getroffen door een vreemd virus en lang uit de roulatie is geweest, verdient volgens 17 procent van de Nederlanders een kerstkaart. Vooral zestigplussers dragen Rieu een extra warm hart toe (30%). Op de derde en vierde plek staan schaatser Sven Kramer en premier Mark Rutte (beide 13%) en de vijfde plek wordt ingenomen door turner Yuri van Gelder (8%). Bij vrouwen (17%) is Sven Kramer opvallend populairder dan bij mannen (10%).

Over het kerstonderzoek van Greetz

De Kerstmonitor is in opdracht van Greetz uitgevoerd door Panelwizard onder Nederlanders vanaf 16 jaar. Het onderzoek is middels een online enqu(ee)te gedaan. De steekproef van 550 panelleden vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking op geslacht, leeftijd (vanaf 16 jaar), opleiding, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en inkomen.

Over Greetz

Greetz.nl is de eerste online service waar je echte, gepersonaliseerde wenskaarten kunt maken en versturen. Via Greetz.nl kunnen consumenten snel en in vier eenvoudige stappen een wenskaart maken. Met eigen foto's of collectiebeelden en eigen tekst. De verzender bepaalt zelf hoe de wenskaart eruit komt te zien. Hierbij heeft men de keuze uit een kaart met eigen foto of uit één van de ruim 5.000 beelden uit de collectie. De kerstcollectie is dit jaar uitgebreid naar ruim 1.000 kaarten. Daarnaast kan de tekst, de vormgeving, het formaat van de kaart zelf worden bepaald. Ook kan eenvoudig muziek, een ingesproken boodschap of zelfs een kado toegevoegd worden. Een kaart die voor 18:00 uur gemaakt is, wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Greetz.nl is in 2008 als één van de meest veelbelovende Europese technologiebedrijven aangewezen door Red Herring voor de prestigieuze Red Herring 100 Europe. Ook behaalde Greetz.nl in 2008 de derde plek en in 2009 een nominatie voor de Technology fast 50 van Deloitte, waarin de snelgroeiende Nederlandse technologiebedrijven onderling worden vergeleken. Dit jaar breidde Greetz tevens uit naar het buitenland met onder meer een overname van Ahaoho in Duitsland. Greetz.nl is gevestigd te Amsterdam en heeft momenteel ruim 40 medewerkers. Greetz.nl heeft een Thuiswinkel Waarborg. Greetz(R) is een geregistreerd merk. Greetz kwam recentelijk als beste online wenskaartenservice uit de test van consumentenprogramma Kassa. www.greetz.nl





http://www.thepressroom.nl/greetz