Minderjarige jongens in de prostitutie zijn blinde vlek

06/12/2010 07:00

MOVISIE

Hulpverlening, politie en onderwijs herkennen de signalen niet van minderjarige jongens die seks voor geld doen. Omstanders en betrokkenen doen het af als experimenteer gedrag, terwijl de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen. Dit blijkt het het boek 'Vrijbuiters uitgebuit' dat morgen dinsdag wordt gepresenteerd tijdens een symposium in Utrecht.

In Vrijbuiters uitgebuit komen elf jongens aan het woord die tussen hun 13e en 16e zijn begonnen met betaalde seks. Ze vinden hun klanten op internet. De gesprekken maken pijnlijk zichtbaar wat meestal onzichtbaar blijft. Want hoewel de jongens steevast zeggen dat het hun eigen keuze is, blijkt uit hun verhalen ook een andere kant. Ze beschrijven ze hun walging, hun angst en de noodzaak om 'de knop om te draaien' tijdens de paydates. Ook drie klanten praten over hun afspraken met minderjarige escorts. Ze leggen de verantwoordelijkheid helemaal bij de jongens, want 'als een jongen het toch zelf wil.' Vervolgens komen hulpverleners, politie en maatschappelijk werkers aan het woord, die vertellen waarom ze de jongens niet zien. Hun 'blinde vlek' heeft veel te maken met de stereotiepe beelden die we van jongens hebben: jongens willen altijd seks, ze zijn weerbaar en goed in staat hun seksuele grenzen te stellen, ze experimenteren en kiezen er zelf voor. Ook de jongens zelf en de klanten denken er zo over. Deze beeldvorming bemoeilijkt het herkennen en benoemen van negatieve seksuele ervaringen of het signaleren van slachtofferschap.

'Vorige week had ik 3 klanten op een dag: 300 euro! Ik heb advocaten en artsen als klant, en een hoogleraar. Het geld dat ik krijg gaat allemaal op. Gisteren nog 130 euro verdiend en nu nog maar 65 over. Ik heb schoenen gekocht die niet lekker zitten en net met vrienden op een terrasje gezeten. Zo gaat het altijd' Arno 19, doet betaalde seks sinds z'n 14e.

Hassan is een Marokkaanse jongen van de tweede generatie. Hij is 18, en heeft sinds zijn 16e seks met mannen voor geld. Toch noemt hij zichzelf geen homo. 'Homo zijn betekent dat je graag vrouwelijk wilt zijn en met een man wilt wonen, en dat je ook wilt pijpen en geneukt wil worden. Dat wil ik niet.'

'Ik doe het wel, maar ik ben het niet', zegt Jamie wiens eerste seksuele ervaring op z'n 15e ook zijn eerste betaalde contact is. Een oudere man waar hij regelmatig mee chat, biedt hem 100 euro als hij langskomt. Jamie wil eigenlijk geen seks en heeft dat ook gezegd, maar durft niet te weigeren als de man hem toch begint aan te raken: 'Ik dacht: dan krijg ik geen geld. Dus ik liet het maar gebeuren.'

Vrijbuiters uitgebuit nodigt opvoeders, hulpverleners, politie en onderwijs en beleidsmakers uit om met een andere blik te kijken naar jongens, seks en grensoverschrijdend gedrag.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.movisie.nl