Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
2010-12-06

Experts uit Zweden en Nederland zoeken samen naar manieren om mensenhandel te bestrijden.

Tijdens de Zweeds-Nederlandse conferentie "The Third Swedish-Dutch Conference on Gender Equality: Trafficking in Human Beings and Prostitution" dat vandaag 6 december in Den Haag plaatsvindt, zoeken sprekers uit de beide landen samen naar een antwoord op de vraag: "Hoe kunnen we de handel in mensen voor sexuele doeleinden zo effectief mogelijk bestrijden?". De Zweedse ambassade, het Zweedse Instituut en de Nederlandse en Zweedse politie organiseren gezamenlijk deze conferentie.

Onder de sprekers bevinden zich onder andere de Zweedse minister voor EU-Zaken Birgitta Ohlsson, de Nederlandse politiekorpschef Ruud Bik en den nationaal rapporteurs mensenhandel uit Zweden en Nederland: Kajsa Wahlberg en Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Verder spreken politieagenten, aanklagers en vertegenwoordigers van internationale organisaties zoals EU, Europol en Eurojust over hun ervaringen uit de praktijk.

Binnen de sexindustrie zijn veel mensenhandelaars actief. In Nederland is prostitutie onder bepaalde voorwaarden legaal. In Zweden ligt dat heel anders, daar heeft de wetgever ervoor gekozen om de koper van sexuele diensten strafbaar te stellen. De aanpak van prostitutie is duidelijk verschillend in de beide landen, maar de mensenhandel, die vaak in het spoor van de prostitutie volgt, is overal illegaal. Het doel van de conferentie is de effecten in de praktijk van deze verschillende wetgevingen naast elkaar te leggen en te zien of we iets van elkaar kunnen leren en hoe we samen mensenhandel kunnen aanpakken en bestrijden.

De Zweedse ambassade heeft het initiatief genomen om deze conferentie te organiseren, als derde conferentie in een serie van drie over onderwerpen gerelateerd aan emancipatie. Eerdere conferenties hadden de focus op emancipatie en arbeidsparticipatie (2008) en de rol van vrouwen in conflictsituaties (2009). De deelnemers van de conferentie "Trafficking in Human Beings and Prostituition" komen uit de hele wereld, maar voornamelijk uit Nederland en Zweden en zijn op veel verschillende manieren betrokken bij het bestijden van mensenhandel en sexuele uitbuiting.

Noot voor de reactie:
Meer informatie over de conferentie en de sprekers is te vinden op www.swedishconference.nl

Aanvragen voor interviews met de Zweedse minister voor EU-Zaken, Birgitta Ohlsson, kunnen via de Zweedse ambassade gesteld worden.


Ingezonden persbericht