Provincie Noord-Brabant

|Persbericht                                        |
|Datum        |
|6 december   |
|2010         |
|Nummer       |
|281          |

Werkbezoek gedeputeerde aan groot aantal Idops in Brabant

'Mensen maken het verschil'

Leefbaarheid in kleine kernen verbeteren lukt alleen als je de handen ineen slaat en als ieder zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat is de voornaamste boodschap na een tour van twaalf werkbezoeken aan dorpen die druk bezig zijn met het uitvoeren van integrale dorpsontwikkelingsplannen (Idops).

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema bracht samen met een delegatie van leden van Provinciale Staten een bezoek aan 12 idops om van direct betrokkenen te horen wat zo'n plan tot een succes maakt. "Wat ik overal hoor is dat leefbaarheid in de kleine kernen alleen verbeterd kan worden als de inwoners en organisaties daar intensief bij betrokken worden en zelf bepalen wat de leefbaarheid in hun dorp verbeterd. Als je de mensen zelf problemen laat benoemen en mee laat denken, dan komen ze ook met eigen oplossingen, en daar staan ze helemaal achter", stelt de gedeputeerde.

Samenwerken
In 33 dorpen in Noord-Brabant werken dorpsraden, ondernemers en organisaties op het terrein van wonen-zorg-welzijn samen met de gemeente met het uitvoeren van Idops. Met financiële steun van de provincie voeren zij concrete projecten uit om de leefbaarheid van het Brabantse platteland te behouden en te verbeteren.
Participatie van alle betrokkenen is een voorwaarde om voor subsidie voor een leefbaarheidproject in aanmerking te komen. Nu een groot deel van de Idops in uitvoering zijn, wilde gedeputeerde Van Haaften zelf zien of het provinciale leefbaarheidbeleid op lokaal niveau ook echt werkt.

Betrokkenen in onder meer Mill, Genderen, Duizel, Berghem, Eethen, Zundert en Zijtaart vertelden over hun ervaringen en leiden het gezelschap rond in onder meer vernieuwde dorpshuizen, brede scholen, nieuwe bibliotheken, en leeftijdbestendige woningen. Ook werden plannen voor nieuwe gymzalen en kinderopvang getoond.

Enthousiast
Brigite van Haaften: "De enthousiaste verhalen en betrokken rondleidingen die ik kreeg zijn inspirerend en benadrukken nog eens dat leefbaarheid echt een onderwerp is dat de mensen in hun hart raakt. Daar willen ze zelf bij betrokken worden. Maar ik heb ook kritische geluiden gehoord dat de provinciale regeling ook bureaucatisch en ingewikkeld is. Dat zijn leerpunten, en natuurlijk hou ik daar rekening mee bij nieuw beleid."

Met de Idop-regeling stimuleert de provincie Noord-Brabant lokale initiatieven die het mogelijk maken dat kleine kernen leefbaar blijven waar mensen prettig, veilig en gezond kunnen wonen en werken. Inmiddels zijn 64 Idops in ontwikkeling en 33 in uitvoering. Onlangs werd bekend dat Proviciale Staten 27 miljoen euro extra ter beschikking stelt voor het leefbaarheidsbeleid. Met deze extra impuls voor de subsidieregeling kunnen nog eens 41 plannen worden uitgevoerd. In totaal heeft de provincie dan bijna 60 miljoen euro subsidie aan Idops gegeven.

Bij dit persbericht hoort een video.Deze video kunt u rechtenvrij en kostenloos gebruiken op uw eigen website, zij het met bronvermelding: provincie Noord-Brabant.
Bekijken en downloaden kan via www.brabant.nl (banner Brabant in beeld of in kolom Laatste nieuws).