Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
2010-12-06

Tweede Kamerleden spelen toneel

Tweede Kamerleden Nebahat Albayrak (PvdA), Pia Dijkstra (D66), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Mirjam Sterk (CDA) zijn vanavond op het toneel te zien. Op 6 december staan ze in de Nieuwe Kerk in Den Haag op de planken in het toneelstuk Seven. Naast de Nederlandse parlementariërs doen ook de Zweedse minister voor EU-zaken Birgitta Ohlsson, oud-politica Lousewies van der Laan (D66) en Oxfam Novib directeur Farah Karimi mee aan het stuk, dat de afgelopen jaren in talloze steden over de hele wereld te zien is geweest.

De ambassade heeft samen met het Swedish Institute en het Swedish National Touring Theatre het initiatief genomen het documentaire stuk in Nederland te laten zien. Seven vertelt het verhaal van zeven vrouwen uit zeven verschillende landen. Waarom vinden we het zo belangrijk dat het verhaal van Seven vertelt wordt? De vrouwen wier verhaal verteld wordt hebben erge dingen meegemaakt; verdrukking, armoede, verkrachting, verstoting en ga zo maar door, daar zijn ze (helaas) niet uniek in.... maar ze hebben zich niet bij dit lot neergelegd, ze hebben de moed gevat om hier tegen te vechten en een voorbeeld te worden voor anderen.

Seven is een theaterproject dat blijft groeien. Nu Nederlandse en Zweedse politica's in de Nieuwe Kerk te Den Haag hun stem geven aan deze aangrijpende verhalen van vrouwenrechtactivistes, komt de focus te liggen op het belang van de rechten van de mens. Theater is een centraal platform voor debat en democratie, zegt Hedda Krausz Sjögren, de projectleider van Riksteatern die tot nu toe zo'n 200 personen regisseerde bij het lezen van Seven in ongeveer 30 verschillende plaatsen in Zweden en in het buitenland. De uitvoering van SEVEN vindt plaats in samenhang met de Zweeds-Nederlandse conferentie "Trafficking in Human Beings and Prostituition" dat overdag in Den Haag plaatsvindt op initiatief van de Zweedse ambassade (www.swedishconference.nl)

Bij de uitvoering van Seven in Den Haag op 6 december zal een van de geportretteerde vrouwen uit het stuk zelf aanwezig zijn. Hafsat Abiola uit Nigeria, die na de politieke moorden op haar ouders zich heeft ingezet voor mensenrechten en oprichter is van Initiative for Democracy, zal de voorstelling bijwonen. Haar rol wordt in het stuk vertolkt door de Zweedse minister van EU-Zaken Birgitta Ohlsson.

Korte feiten over SEVEN
De 7 auteurs:
Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith, Susan Yankowitz, Carol K. Mack, Paula Cizmar, Catherine Filloux och Gail Kriegel. Het theaterproject Seven kwam tot stand in samenwerking met Vital Voices Global Partnership.

De 7 performers:
Nehabat Albayrak, Lid van de Tweede Kamer (PvdA)
Pia Dijkstra, Lid van de Tweede Kamer (D66)
Jeanine Hennis-Plasschaert, Lid van de Tweede Kamer (VVD) Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib
Lousewies van der Laan, International Criminal Court, Den Haag Birgitta Ohlsson, Minister van Europese Zaken, Zweden Mirjam Sterk, Lid van de Tweede Kamer (CDA)

Seven is een internationaal project. Op 12 maart 2010 was het theaterproject in New York het startschot voor het congres Women in the World Summit. Hillary Clinton gaf een inleiding op het project en Meryl Streep vertolkte het verhaal van Inez McCormack.

Eenmalige uitvoering
Maandag 6 december om 20 uur in de Nieuwe Kerk te Den Haag. Vrijkaarten zijn te verkrijgen bij de Zweedse Ambassade in Den Haag.



Ingezonden persbericht