Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Stimulatie tongzenuw; nieuwe behandeling van Slaapapneu

Eerste implantatie in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam

Amsterdam, 6 December 2010- In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) is onlangs voor het eerst in Nederland een nieuw "Tongstimulatiesysteem" geïmplanteerd. Dit is de allernieuwste behandeling voor mensen met slaapapneu (=ademstilstand tijdens de slaap) bij wie de standaardbehandeling met overdrukmasker niet werkt of wordt verdragen. Niet iedereen met slaapapneu komt in aanmerking voor deze nieuwe methode, maar het biedt voor een specifieke groep mensen bij wie de huidige behandelmethoden niet werken, een nieuwe uitweg. Wanneer de adem regelmatig stopt gedurende de slaap, wordt gesproken van een obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). KNO-arts Nico de Vries heeft de eerste operatie in Nederland uitgevoerd.

Apneu staat steeds meer in de belangstelling. De ziekte komt net zoveel voor als diabetes of astma. In Nederland lijden 315.000 mensen aan slaapapneu, in de VS 18 miljoen. 80% is niet gediagnosticeerd. Patiënten met forse apneu rusten geen enkele nacht voldoende uit. Zij hebben ernstige klachten en een verhoogd risico op ziekten van hart- en bloedvaten. Er kan o.a. sprake zijn van ernstige vermoeidheid, karakterveranderingen en verhoogde kans op betrokkenheid bij verkeersongevallen.

Hoe wordt het Inspire Systeem geïmplanteerd?
Het nieuwe systeem van de firma Inspire (genaamd "Inspire Upper Airway Stimulation system") is onlangs geïmplanteerd als onderdeel van een wereldwijd onderzoek genaamd "The STAR (Stimulation Therapy for Apnea Reduction) Trial". In Nederland wordt deze operatie alleen in het SLAZ uitgevoerd. In de STAR Trial wordt het effect en de veiligheid van deze nieuwe techniek onderzocht. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. Het Inspire System voorkomt dat de tong tijdens slaap naar achter in de keelholte zakt en de luchtweg blokkeert. Als het Inspire Systeem een ademhalingspoging waarneemt, wordt een zachte prikkel toegediend aan de tongzenuw. Deze prikkel herstelt de spierspanning in de tong, de tong beweegt iets naar voren en de blokkade achterin de keel wordt opgeheven. Na de implantatie van het systeem, krijgt de patiënt een afstandsbediening waarmee hij/zij het systeem voor het slapengaan kan aanzetten en na het slapen weer uitschakelen. De prikkel die individueel is in te stellen, is sterk genoeg om de tongzenuw te stimuleren maar toch zo zwak genoeg dat de slaap niet verstoord wordt.

De effectiviteit van de therapie/behandeling is nog niet vastgesteld, en wordt in de/het STAR onderzoek onderzocht. Het Inspire Systeem is een instrument dat volgens de FDA (Amerikaanse federale wetgeving) vooralsnog uitsluitend mag worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Net als bij elke andere medische ingreep zijn er voor- en nadelen en risico's aan verbonden. De behandeling is niet voor iedereen geschikt. KN0-arts Nico de Vries is gespecialiseerd in de behandeling van apneu en verrichtte de implantatie: "Behandeling van apneu kan bestaan uit het overdrukmasker (CPAP), antisnurkbeugels (MRA) en operaties. Aan al deze behandelingmethodes kleven nadelen. Lang niet iedereen kan CPAP verdragen, MRA's kunnen lang niet altijd worden toegepast en hebben bijwerkingen. De huidige operatietechnieken zijn weliswaar beter dan vroeger, maar werken toch niet altijd, ze kunnen pijnlijk zijn en complicaties geven. Het herstel ervan kost tijd. Er is daarom een grote behoefte aan nieuwe behandelmethoden en hulpmiddelen voor mensen waarbij deze technieken niet werken. Het Inspire systeem belooft veel. De ingreep is veel minder belastend dan de huidige operaties die we nu bij ernstige apneu gebruiken. Patiënten herstellen sneller van de ingreep. Echter, niet iedereen komt ervoor in aanmerking. Het werkt natuurlijk vooral als de tong de oorzaak van de apneu is. Ik verwacht dat het STAR onderzoek belangrijke informatie gaat opleveren over de potentiële rol van stimulatie van de bovenste luchtweg".

Meer informatie over deze methode kan worden verkregen op de website van Inspire, www.inspiresleep.com, op de website van het SLAZ, www.slaz.nl, of via de polikliniek KNO van het SLAZ.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht