Provincie Antwerpen


8 miljoen euro nieuwe investeringen in landbouw in de provincie Antwerpen

Investeringen in praktijkonderzoek melkveehouderij, voedergewassen en pluimveehouderij

De provincie Antwerpen investeert de komende jaren heel wat middelen in haar landbouwgericht praktijkonderzoek. Voor het melkvee- en voedergewassenonderzoek gaat de provincie over tot de aankoop van een extra boerderij in Geel Ten Aard. Door deze aankoop wordt de werking van Hooibeekhoeve, het provinciaal praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkvee, voedergewassen en plattelandsontwikkeling, sterk uitgebreid. Ook het onderzoek naar de pluimveehouderij krijgt een injectie: op het provinciale Proefbedrijf voor de Veehouderij worden de komende jaren nieuwe, hoogtechnologische stallen gebouwd. In totaal wordt er de komende 3 jaar meer dan 8 miljoen euro geïnvesteerd in het landbouwgericht praktijkonderzoek in de provincie Antwerpen.

Binnenzicht van de melkveestal op de huidige site van de Hooibeekhoeve aan de Hooibeeksedijk in Geel Extra boerderij voor melkvee- en voedergewassenonderzoek De aankoop van een extra boerderij, vlakbij de huidige site van de Hooibeekhoeve in Geel Ten Aard, versterkt de positie van de Hooibeekhoeve als praktijkbedrijf en geeft bijkomende mogelijkheden voor praktijkonderzoek.

"De aankoop van deze boerderij, letterlijk om de hoek van de Hooibeekhoeve, is een eenmalige opportuniteit die we graag willen benutten", zegt Ludo Helsen, gedeputeerde voor Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen. "Hooibeekhoeve wordt hiermee nog steviger op de kaart gezet als praktijkcentrum voor melkveeonderzoek". Bovendien wordt volgend jaar ook gestart met de bouw van een nieuwe jongveestal op de Hooibeekhoeve.

Ook de proefveldwerking vaart wel bij de aankoop van de nieuwe boerderij. Hooibeekhoeve is coördinator van het LCV, het Landbouwcentrum voor Voedergewassen vzw, en voert ook zelf proefveldwerking uit. Met de aankoop van de nieuwe boerderij is ook daarvoor meer grond beschikbaar.

Plattelandsontwikkeling

Niet te vergeten is de werking rond plattelandsontwikkeling van de Hooibeekhoeve. Enerzijds zal PROMinANT, het jaarlijkse evenement van Hooibeekhoeve en RURANT vzw, dat het platteland in al zijn facetten in de kijker zet, vanaf 2011 plaatsvinden op de gronden van de nieuwe boerderij: tussen Hooibeekhoeve en de stallen van het nieuwe bedrijf dus.

Verder biedt de aankoop van het nieuwe bedrijf nieuwe mogelijkheden voor de werking van het Plattelandscentrum Kempen, dat instaat voor landbouw- en plattelandseducatie aan het grote publiek en het onderwijs en dat gevestigd is in de gebouwen van de Hooibeekhoeve. Gedeputeerde Ludo Helsen: "Door het nieuwe bedrijf komt er meer ruimte vrij voor landbouw- en plattelandseducatie in onze provincie. We kunnen nu ook gaan nadenken over een nieuwe, hedendaagse vorm voor die educatie: zo kunnen we interactiever, multimediaal en professioneler gaan werken, zodat onze inwoners op een eigentijdse manier kennis kunnen maken met onze landbouw en ons platteland."

De huidige stallen op het Proefbedrijf voor de Veehouderij in Poiel in Geel

Nieuwe stallen voor het pluimveeonderzoek
Ook op het Proefbedrijf voor de Veehouderij, het provinciaal praktijkcentrum voor duurzame pluimveehouderij dat net als Hooibeekhoeve in Geel is gevestigd, is er de komende jaren heel wat op til. Om tegemoet te komen aan de steeds strenger wordende eisen voor huisvesting van leghennen en vleeskuikens, en om onderzoek op maat van de pluimveehouder in de praktijk te doen, wordt er gewerkt aan nieuwe stallen voor leghennen en vleeskuikens.

Gedeputeerde Ludo Helsen: "Ook hier gaat het om een ambitieus investeringsproject. De bestaande stallen op het Proefbedrijf voor de Veehouderij maken plaats voor nieuwe, grotere accommodaties voor de leghennen waarbij volièresystemen naast verrijkte kooien in beeld komen. Bovendien komt er een gloednieuwe vleeskippenstal, gebouwd volgens de laatste technologieën".

De plannen voor de nieuwe stallen zijn uiteraard ook conform heel wat nieuwe milieueisen voor landbouwers, en de stallen worden op hoogtechnologische wijze gebouwd. Ook hier wordt gedacht aan landbouweducatie: de toegankelijkheid van de stallen voor bezoekers is erg belangrijk. De huidige stallen of particuliere pluimveebedrijven bezoeken is omwille van de sanitaire veiligheidsvoorschriften van het FAVV een omslachtige bezigheid.

"We rekenen voor deze erg hoge investering in het Proefbedrijf voor de Veehouderij op de steun van de pluimveesector en de Vlaamse overheid. De werking van het Proefbedrijf voor de Veehouderij komt immers de hele Vlaamse pluimveesector ten goede", zegt Ludo Helsen.