Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 december 2010

MELKWEG KOMT IN ACTIE TEGEN BTW-VERHOGING

PODIUM IN BRIEF AAN EERSTE KAMER: BTW-VERHOGING NIET VOOR ONS BEDOELD!

Het Amsterdamse poppodium de Melkweg, goed voor meer dan 400.000 bezoekers per jaar, vreest dat de geplande BTW-verhoging op concertkaarten een negatief effect zal hebben op het concertaanbod in Nederland. Het podium heeft sterk het vermoeden dat de BTW-verhoging die nu wordt doorgevoerd ten onrechte haar publiek benadeelt, dat deze verhoging in kosten niet kan dragen. Dit zegt het podium in een brief aan de commissie financiën van de Eerste Kamer, die dinsdag over het onderwerp vergadert.

Cor Schlösser, directeur van de Melkweg: "Ons publiek past niet in het beeld van de draagkrachtige cultuurbezoeker die best meer kan betalen voor concert- en theaterkaartjes, zoals geschetst door het kabinet. Ons publiek is grotendeels jong, vaak student en afkomstig uit diverse groepen van de bevolking. De BTW-verhoging lijkt daarom niet voor ons en ons publiek bedoeld. "Wij hebben maar een paar procent subsidie en draaien al voor meer dan 90% op inkomsten uit het publiek. Onze sector vertoont in beide opzichten veel overeenkomsten met met name de bioscopen, voor wie een uitzonderingsregeling wordt gemaakt. Wij zijn van mening dat net als deze sector de poppodia ook het lage BTW-tarief van 6% moeten blijven rekenen."

Het hoofdstedelijke podium bestaat dit jaar 40 jaar en heeft zich, met een programma van muziek, theater/dans, film, media, manifestaties en fotografie ontwikkeld tot een belangrijke speler in het culturele leven van Amsterdam en Nederland. De Melkweg is een non-profit instelling die ernaar streeft om een zo groot en breed mogelijk cultureel aanbod neer te zetten met een sluitende begroting. Wanneer de bijdrage van het publiek door de BTW stijging nog groter moet gaan worden, is er een grote kans dat instellingen als de Melkweg niet meer in deze vorm kunnen blijven bestaan. Eenzelfde situatie geldt voor andere grote poppodia in Nederland zoals Paradiso (Amsterdam), Tivoli (Utrecht), Paard van Troje (Den Haag), 013 (Tilburg), Effenaar (Eindhoven), Vera (Groningen) en Doornroosje (Nijmegen)

Schlösser: "Door de BTW-verhoging zullen dit soort instellingen, die nu goed functioneren, in een neerwaartse spiraal belanden, met als gevolg minder en een minder divers aanbod van talent op de Nederlandse podia. Om nog maar te zwijgen van de niet geringe kans dat bands straks Nederland links laten liggen en in omliggende landen gaan optreden, waar de BTW lager ligt en het dus mogelijk is om meer publiek te trekken tegen een redelijke entreeprijs.".

EINDE BERICHT