Nederlandse wateringenieur wint BBC World Challenge 2010


LONDON, 20101206 -- Zaterdag werd tijdens een BBC World News uitzending de winnaar bekend gemaakt van de BBC World Challenge 2010. Het winnende project is "The only way is up" van de Filippijnse organisatie AIDFI, geleid door de Nederlandse wateringenieur Auke Idzenga. Idzenga krijgt de prijs van 20.000 dollar voor zijn werk met de waterrampomp, die de kracht van stromend water gebruikt om water omhoog te pompen, zonder enig andere energiebron. Het project werd uit 800 nominaties als beste gekozen. In totaal brachten 167.000 mensen wereldwijd hun stem uit op de finalisten. De prijsuitreiking vond plaats in Felix Meritis in Amsterdam.

Het waterram project
De waterram pomp is een reeds 300 jaar lang bekende, maar goeddeels vergeten technologie, waarbij de kracht van stromend water in een beek of rivier wordt gebruikt om water tot 200 meter hoog op te pompen, en het soms tot een kilometer verderop te verplaatsen. Onder leiding van Idzenga zijn gedurende de laatste tien jaar pompen geïnstalleerd in 170 bergdorpen in de Filippijnen, die samen meer dan 50.000 mensen van schoon water voorzien en grote stukken land irrigeren.

De waterram heeft groot potentieel om in bergachtige ontwikkelingslanden te worden ingezet, zoals Afghanistan, Colombia, Nepal, de Filippijnen, etc. Inmiddels heeft Idzenga uit 25 landen verzoeken gekregen om de techniek over te dragen. Een waterram betekent een grote verbetering in de kwaliteit van leven. Idzenga: "Geen rugbrekende toeren meer met emmers water die tijdens uren lange tochten naar boven moeten worden gezeuld."

AIDFI
De van oorsprong werktuigbouwkundige Idzenga is één van de oprichters van de organisatie AIDFI (Alternative Indigenous Development Foundation) op het Filippijnse eiland Negros, waar hij reeds 25 jaar woont. In een uitgebreid 'Technopark' dat per jaar duizenden bezoekers ontvangt, demonstreert AIDFI een groot aantal op inkomstengeneratie gerichte water- en landbouwtechnieken.

Idzenga ontwikkelde de waterrampomp samen met technici van AIDFI. AIDFI wordt onder andere ondersteund door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Akvo, Connect International en Aqua for All. In juni 2007 won Idzenga reeds de Ashden Award voor duurzame energie voor zijn werk aan deze watertechnologie, en in 2008 was hij finalist van de European Energy Globe Award.

De BBC World Challenge 2010
Voor het zesde jaar op rij besteedt de BBC in hun World Challenge aandacht aan projecten en organisaties in ontwikkelingslanden die opvallen door innovatie en ondernemersgeest, dit jaar in samenwerking met Newsweek en gesponsord door Shell. De prijs genereert veel aandacht voor de finalisten dankzij documentaires op de BBC en publicaties in Newsweek.

Paul Gibbs, Hoofd Programma's BBC: "De World Challenge is een favoriet onder BBC World kijkers. De wedstrijd laat fantastische projecten zien, en richt internationaal de aandacht op duurzame ontwikkeling.". Malcolm Brinded, Executive Director van Upstream International Business van Shell: "Toegang tot energie is een kritische factor voor ontwikkeling en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daar kan geen duidelijker voorbeeld van zijn dan de winnaar van dit jaar, een waterpomp op waterkracht die water naar afgelegen bergdorpen kan brengen."

Achtergrond
Het sinds de 18 eeuw bekende principe van de waterram werd door Idzenga en zijn Filippijnse collega's verder ontwikkeld en omgezet in een duurzaam ontwerp dat met lokale vaardigheden en materialen kan worden gemaakt en onderhouden. "Eerst geloofde ik niet dat het kon werken", aldus Pedro Zayco Jr, de burgemeester van een lokale stad. "Hoe kun je water hoger brengen dan het was zonder energie? Maar weet je, zien is geloven." Willy Granada, voorzitter van de Tara Small Farmers Cooperation zei: "Kijk naar al mijn tomaten! Ze zouden hier nooit zijn zonder die pomp. En sommige mensen hebben nu kippen, en varkens. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen als je water hebt."

Veel bewoners van bergdorpen in de Filippijnen hebben geen toegang tot schoon water. De nieuwe pomp heeft sterk bijgedragen aan de productiviteit van vrouwen en kinderen, die traditioneel de taak hebben om dagelijks in jerrycans tientallen liters water te halen voor huishoudelijk gebruik, vaak van bronnen en stroompjes die alleen via steile hellingen bereikbaar zijn. De nieuw vrijgekomen tijd wordt productief besteed aan het houden van kippen en kleinvee, het verzorgen van een groentetuin en extra onderwijs.

Kleinschalige watertechniek
Dit nieuwe model waterpomp is één voorbeeld van een nieuwe generatie kleinschalige en betaalbare watertechnieken die de potentie hebben een grote bijdrage te leveren aan het halen van de watermillenniumdoelstelling: het per 2015 halveren van het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater. Aangezien 70% van de doelgroep van de millenniumdoelstellingen op het platteland woont, zijn kleinschalige technieken, die op grote schaal worden toegepast, de sleutel tot een betere watervoorziening.

Akvo





Ingezonden persbericht