Ingezonden persbericht


Binnenvaart: in volle vaart vooruit

Brussel, België, 6 december 2010 - Barge to Business, een uniek Europees evenement omtrent logistiek en supply chain management - met de nadruk op binnenvaarttransport - vond plaats op 30 november en 1 december in het Square in Brussel.

'Dit is de eerste keer dat de binnenvaart zich op een dergelijke manier aan het publiek heeft laten zien', verklaart Hilde Bollen van Promotie Binnenvaart Vlaanderen, hoofdcoördinatrice van het organisatieteam van de Europese partners van PLATINA (PLATform for the Implementation of NAIADES). 'Binnenvaarttransport biedt geïntegreerde oplossingen - en deze conferentie was net zo'n geïntegreerde oplossing. We zijn erin geslaagd aan te tonen dat binnenvaart de perfecte transportwijze is voor allerhande producten en goederen, state of the art technologie biedt, kostefficiënt is en een doelgerichte rol in geïntegreerde logistieke netwerken en supply chains speelt.'

De opening van Barge to Business werd verzorgd door Vice President van de Europese Commissie Siim Kallas en in zijn toespraak werd de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden van het Europese binnenvaarttransport voor duurzaam supply chain management uiteengezet. Hij omschreef zijn visie van een toekomstig Europees transportnetwerk waarin transport een volledig geïntegreerd en naadloos systeem is bestaande uit veilige en betrouwbare transportwijzen, kwalitatief hoogstaande diensten en infrastructuren waarbij zowel de innovaties en de competenties van de industrie als de zorg voor de passagiers, klanten en werknemers worden gepromoot.

'Ik ben ervan overtuigd dat de binnenvaart een waardevolle partner kan vormen voor de logistieke sector en een verschil kan maken op milieugebied. Deze conferentie is een unieke kans om te demonstreren op welke manier precies. Ik kijk uit naar de uitwisseling van ervaringen en ideeën op het gebied van innovatieve oplossingen, technologieën en diensten. Ik hoop dat er in de toekomst meer evenementen als 'Barge to Business' zullen worden georganiseerd. Ik geloof namelijk dat ze kunnen bijdragen tot een beter imago en grotere bekendheid van de binnenvaartsector', verklaart Kallas.

Kallas besprak eveneens het succes van het NAIADES actieplan en zijn implementatieplatform PLATINA. NAIADES is nu 5 jaar operationeel en zal het Europese binnenvaartbeleid nog drie jaar aanvoeren. Kallas heeft op de conferentie aangekondigd dat zijn departement aan een mogelijk vervolgprogramma werkt.

Het unieke watertransportevenement bracht enkele vooraanstaande Europese opinieleiders bijeen, zowel aan de aanbod- als de vraagzijde, om meer dan 30 presentaties en paneldiscussies te leiden die demonstreerden wat het binnenvaarttransport allemaal te bieden heeft voor logistieke en supply chain managers. De besproken onderwerpen waren omvangrijk en gericht op de toekomst: innovatieve logistieke technieken, groene brandstof en vaartuigen, bevolking, handel en cultuur, klimaatsverandering, de ontwikkeling van duurzame logistieke ketens en informatietechnologie.

'Het accent lag op het praktische aspect aangezien bestaande waterweggebruikers hun ervaringen, uitdagingen en successen op het gebied van logistiek en groene innovatie deelden. De sprekers hebben laten zien dat de sleutels tot groei en decarbonisatie al beschikbaar zijn. De aanbevelingen vanuit het veld zouden het Europese beleid voor de ontwikkeling van de binnenvaart moeten informeren en succes garanderen', verklaart Karin de Schepper, Secretaris-generaal van Inland Navigation Europe, organisator van het Information Market gedeelte.

Naast het informatieve element van Barge to Business was er een uniek business-to-business onderdeel genaamd Riverdating dat door Voies navigables de France werd georganiseerd. Het concept bood de mogelijkheid aan de binnenvaartsector en de logistieke dienstverleners om hun netwerk te vergroten door middel van één-op-één ontmoetingen met aanwezige logistieke en supply chain managers. Dienstverleners en verladers konden gebruik maken van op voorhand geplande afspraken om individuele maatoplossingen aan te bieden en te ontvangen.

'De combinatie van groepsessies en individuele afspraken zorgde ervoor dat bezoekers van de tweedaagse conferentie zo veel over de binnenvaart konden leren als ze zelf wilden', verklaart Philip Maugé, Directeur van Ontwikkeling bij Voies navigables de France, organisator van het Riverdating gedeelte.

Meer dan 600 afgevaardigden uit 22 verschillende landen hebben Barge to Business bezocht, waaronder executive managers, logistieke managers, binnenvaartexperts, beleidsmakers van de overheid en dienstverleners op het gebied van waterwegen.

Rivieren en kanalen doen veel meer dan het transporteren van goederen en personen alleen. Ze dragen bij tot regionale en duurzame ontwikkeling, zorgen voor watertoevoer, beperken overstromingsrisico's en promoten ontspanning en toerisme. De binnenvaartsector zet zich in voor een veilige combinatie van deze functies om zoveel mogelijk rendement uit de waterwegen te halen voor de samenleving.

Alle presentaties en toespraken zullen vanaf 14 december in podcast formaat beschikbaar zijn op www.bargetobusiness.eu.

Over Barge to Business: Barge to Business was een initiatief van het PLATINA project. PLATINA is een project ter promotie van het binnenvaarttransport. Het project, een vereniging van 22 partners uit 9 verschillende Europese landen, heeft ¤ 8,5 miljoen van de Commissie tot zijn beschikking gekregen en is ontworpen als platform om het Europese binnenvaartprogramma NAIADES te implementeren. Frequenter gebruik van de waterwegen is een efficiënte manier om verkeersopstoppingen en CO2-uitstoot te verminderen en om op een duurzame manier bij te dragen aan Europa's industriële welvaart. Het PLATINA project, deel van het 7th Framework Programme for Research and Technological Development, bestrijkt een scala aan acties op vijf strategische pijlers van NAIADES: verbetering van de marktcondities, modernisering van de vloot, ontwikkeling van het menselijk kapitaal, versterking van het imago van de binnenvaart en verbetering van de infrastructuur. Voor meer informatie: www.naiades.info

Barge to Business werd gesponsord door de Europese Commissie, Voies navigables de France, het Belgische EU voorzitterschap, het Nederlandse Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Franse Ministerie van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling, Transport en Volkshuisvesting en het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.