Gemeente Rotterdam

6 december 2010

Erasmus Universiteit zet kennis en kunde in voor grootstedelijke vraagstukken

Rotterdam en Erasmus Universiteit gaan nauwer samenwerken

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam gaan op allerlei terreinen nauwer en zichtbaarder samenwerken. Maandag 6 december 2010 is deze samenwerking vastgelegd in drie overeenkomsten en een convenant. In deze overeenkomsten is onder meer afgesproken dat universiteit en gemeente als elkaars voorkeurspartners op treden en dat EUR en gemeente gaan samenwerken om een nieuwe, duurzame campus te realiseren op Woudestein.

EUR en gemeente Rotterdam werken al heel lang samen. Beide hebben elkaar nodig en willen elkaar versterken. De EUR oriënteert zich met haar onderwijs en onderzoek op de problematiek van de internationale metropool die Rotterdam is, en wil kennis en onderzoek inzetten voor de stad. De gemeente wil beleid en uitvoeringspraktijken meer funderen met de hoogwaardige kennis van de EUR, is blij met de kenniswerkers in haar grenzen en wil voor hen het verblijf in de stad zo prettig mogelijk maken.

De EUR en de gemeente leggen in de overeenkomst vast als elkaars voorkeurspartners op te treden, te investeren in samenwerkingsnetwerken en samen te werken bij onderzoek en onderwijs. Daarmee willen ze Rotterdam dynamischer en aantrekkelijker maken, gemeentelijke taken kwalitatief versterken en studenten en weten¬schap¬pers een inspirerende omgeving bieden. Tevens willen zij één sterk nationaal en internationaal imago als 'Universiteitsstad Rotterdam' vestigen.

De samenwerking wordt concreet doordat stad en universiteit makkelijker en sneller toegang krijgen tot elkaars organisaties, netwerken en relevante data. Zij slaan de handen ineen rond de grote opgaven van de stad, zoals de leefbaarheid van wijken, gezondheid van onze burgers, en talentontwikkeling van de jeugd. In zogenaamde 'kenniswerkplaatsen' gaan medewerkers van gemeente en de EUR op zoek naar kennis om de problemen van de stad beter te doorgronden. Op basis daarvan ontwikkelen ze instrumenten om de stad leefbaarder en gezonder, en het onderwijs effectiever te maken. Daarin betrekken zij ook bijvoorbeeld hogescholen, woningbouwcorporaties of zorgaanbieders.

Ontwikkeling campus

De Erasmus Universiteit Rotterdam verwacht de komende jaren een forse groei door te maken en wil campus Woudestein de komende twee decennia ingrijpend herstructureren. Naast het intensiveren van de bebouwing wil de universiteit haar positie als internationaal georiënteerde universiteit versterken en uitbreiden. Om aansluiting te vinden bij de verwachtingen van binnen- en buitenlandse studenten, en om een goede internationale concurrentiepositie in te nemen, wil de universiteit een aantal functies toevoegen aan de campus en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren.

Het ontwikkelde masterplan heeft een scope van twintig jaar en beslaat drie fasen. De eerste bouwfase moet in 2018 zjin afgerond.

De Erasmus Universiteit verbindt daaraan de ambitie de meest duurzame campus van Nederland te ontwikkelen. In dit kader sluit de EUR zich dan ook aan bij de overeenkomst 'Duurzaam ontwikkelen Rotterdam 2010', die in oktober 2010 ondertekend werd door de gemeente Rotterdam en ruim veertig vastgoedpartners. Het duurzaamheidsbeleid wordt daarin breed ingezet: behalve CO2-reductie realiseren gaat het ook om aspecten als energie, water, afval, gezondheid, luchtkwaliteit, landgebruik, buitenruimte, transport en management. Tevens leggen de partners vast te werken aan een groener Rotterdam.

SmartPort

De overeenkomst SmartPort is ontstaan uit incidentele vragen van bedrijfsleven en overheid aan de EUR. Daaruit groeide de behoefte tot een meer diepgaande en structurele samenwerking op het gebied van het havencomplex. Die heeft vandaag vorm gekregen in Smart Port, de samenwerkingsovereenkomst van gemeente, universiteit, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en het Centre for Maritime Economics and Logistics.

Door de overeenkomst komt veel meer specifieke kennis beschikbaar voor het bedrijfsleven. Dat is een belangrijke impuls voor het vestigingsklimaat voor havengerelateerde bedrijven. Het vergroot de ontwikkelingsmogelijkheden op thema's als duurzaamheid en efficiency. Ook bij SmartPort speelt de zichtbaarheid een grote rol: de nauwe binding tussen bedrijfsleven en universiteit onderstreept dat het in de haven steeds meer gaat om 'hersenen op volle toeren': werk voor hoogopgeleiden en vraagstukken op het gebied van bedrijfsontwikkeling voor een ingewikkeld en ongekend groot industrieel complex. De haven is goed voor 17 % van het bruto nationaal inkomen. Inmiddels zijn er vijf hoogleraren die zich specifiek op het havencomplex richten.

Kenniswerkplaats

Naar voorbeeld van SmartPort en de Academische Werkplaatsen van Erasmus MC willen de gemeente en EUR ook andere terreinen, zoals leefbaarheid van wijken, Rotterdam Talent zogeheten 'Kenniswerkplaatsen' opzetten. Via deze kenniswerkplaatsen wordt een structurele bijdrage geleverd aan de concrete opgaven van de stad waarbij de stad als laboratorium dient voor het wetenschappelijk onderzoek van de EUR.



Gemeente Rotterdam