Vrije Universiteit Amsterdam 6 december 2010

Miljoenensubsidie voor VU-onderzoek naar klimaatbeleid

VU haalt tweede ERC Grant binnen in 2010

Milieueconoom Cees Withagen heeft samen met econoom Rick van der Ploeg (Oxford) een prestigieuze ERC Advanced Grant van bijna drie miljoen euro gekregen. De ERC Advanced Grant is een Europese subsidie voor uitzonderlijk en innovatief onderzoek. Ontvangers kunnen vijf jaar onderzoek doen met een team van enkele post-docs en AIO's. Withagen en Van der Ploeg zoeken naar het optimale klimaatbeleid.

Groene paradox
Het huidige klimaatbeleid, dat erop is gericht de vraag naar fossiele brandstoffen zoals olie en gas terug te dringen, kan juist leiden tot meer uitstoot van het broeikasgas CO2, in plaats van die te verminderen. De aanbodkant van de markt voor fossiele brandstoffen wordt namelijk onvoldoende meegenomen. "Als de aanbieders van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld voorzien dat subsidies de kosten van wind- of zonne-energie doen dalen, zouden zij een lagere prijs kunnen gaan vragen, waardoor er wereldwijd juist meer olie verstookt wordt", legt Withagen uit. "Dit averechtse effect van goedbedoeld beleid heet de groene paradox."

Oplossingen kunnen gezocht worden in het correct beprijzen van CO2 emissies, want daar schort het erg aan. De gebruiker betaalt niet, daar komt het op neer. . Maar invoering van eerlijke prijzen heeft in de weerbarstige praktijk nog veel haken en ogen.

Biofysicus Rienk van Grondelle
Het is de tweede keer dit jaar dat de VU een ERC Grant binnenhaalt. De eerste ging in oktober naar biofysicus Rienk van Grondelle voor zijn onderzoek naar fotosynthese.